China schort dialoog met VS over mensenrechten op

BEIJING -- China heeft vandaag de dialoog met de Verenigde Staten over de mensenrechten opgeschort, een dag nadat Washington had laten weten op de mensenrechtenconferentie in Geneve aan te zullen dringen op een resolutie waarin het mensenrechtenbeleid van Beijing wordt gehekeld.

"De confrontatie die de VS opzettelijk teweeg hebben gebracht heeft de basis voor de dialoog en uitwisseling op het gebied van de mensenrechten tussen de twee landen al ernstig beschadigd," zei onderminister van Buitenlandse Zaken Shen Guofang op de website van het ministerie.

Verleden jaar zag Washington nog genoeg vooruitgang op het gebied van de Chinese mensenrechten om een dergelijk kritische resolutie niet te steunen. Dit jaar, echter, willen de VS uiting geven aan hun teleurstelling over het feit dat Beijing de beloften die zijn gedaan tijdens overleg met de VS in 2002 niet gestand heeft gedaan, aldus woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het jaarlijkse mensenrechtenrapport dat het ministerie in februari publiceerde stelt dat China sinds 2002 een terugval heeft laten zien op het gebied van de mensenrechten. De arrestatie van actievoerders voor democratie en de aanhoudende onderdrukking van de spirituele beweging Falun Gong en de vrije meningsuiting via het internet in het afgelopen jaar heeft de hoop op voortzetting van de ,,ongekende vooruitgang in 2002 teniet gedaan, aldus het rapport.

China wijst kritiek op zijn mensenrechtenbeleid van de hand, maar is sinds de jaren 90 wel over het onderwerp in gesprek met de VS, de Europese Unie en andere landen. De gesprekken hebben er in een enkel geval toe geleid dat China individuele politieke gevangenen vrijliet of bezoeken toestond van VN-rapporteurs. Vermoedelijk om een negatief oordeel van de VN te voorkomen heeft China de afgelopen weken twee dissidenten vrijgelaten en de straf bekort van een islamitische zakenvrouw die is beschuldigd van het schenden van de nationale veiligheid.

Op de jaarlijkse zitting van het Chinese Volkscongres, eerder deze maand, hebben de parlementariers voor het eerst een passage over mensenrechten aan de grondwet toegevoegd, al is deze tamelijk vaag is en staat er niets in over politieke vrijheid, waar het de critici vooral om te doen is. Volgens Shen duidt het in elk geval op vooruitgang. ,,De mensenrechten in China zijn zeker niet aan het verslechteren en terugvallen, zoals de VS zeggen, zei hij.


23/03/2004 - ap - ht

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular