Sydney, Chinese diplomaat vraagt asiel aan en uit beweringen over spionnennetwerk

Sydney 6 juni 2005, Australië (CNN) – Een senior Chinese diplomaat op de vlucht in Australië beweert dat China een netwerk heeft van ongeveer 1.000 agenten in het land die betrokken zijn in kidnapping van dissidenten. De diplomaat, Chen Yonglin, zei dat zijn werk in Australië het monitoren van de activiteiten van dissidente Chinese groeperingen omvatte, waaronder Falun Gong beoefenaars en supporters van Tibet, Taiwan en Oeigoer-seperatisten in westelijk China.

Chen Yonglin

Chen, 37, consul voor politieke zaken aan het consulaat-generaal te Sydney, verliet zijn post op 26 mei en zocht politiek asiel bij de Australische regering voor zichzelf, zijn vrouw Jin Ping en hun zesjarige dochter Chen Fangrong. Chen maakte zijn beweringen in een brief die openbaar gemaakt werd door de Australische media en in een adressering aan de pro-democratie rally in Sydney op zaterdag, welke de dag markeert van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 4 juni 1989.

De Chinese ambassade zegt dat Chen’s beweringen ‘verzinsels’ zijn en dat hij simpelweg in Australië wil leven in plaats van terug te keren naar Peking. Een verklaring van de ambassade die zondagnacht uitgegeven werd, stelde: “Om het doel te bereiken in Australië te verblijven, verzon Chen Yonglin verhalen die ongegrond en puur fictief zijn.”

Een woordvoerder voor de Australische immigratiedienst vertelde CNN maandag dat Chen’s visumaanvraag op vrijdag ingediend was en op de gebruikelijke wijze beoordeeld zal worden op haar ‘voors en tegens’. Hij zei dat om het even welk pleidooi voor politiek asiel door Chen een zaak is voor het Australische Departement van Buitenlandse Zaken.

Australisch minister voor Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, die maandag naar India gevlogen was, heeft eerder gezegd dat Chen’s beroep voor een bijzonder ‘beschermingsvisum’ door immigratiefunctionarissen beoordeeld wordt en zij zouden nu beoordelen of hij vervolgd zou worden wanneer hij gedwongen zou worden terug te keren naar China.

In interviews met Australische kranten en televisie zei Chen dat zijn initiële verzoek voor politiek asiel binnen 24 uur geweigerd werd door Australische immigratiefunctionarissen, die hem aanmoedigden terug te keren naar zijn post aan het Chinese consulaat. Hij zei dat de Australische functionarissen zijn meerderen hadden gewaarschuwd, wat hem ertoe dwong Sydney te ontvluchten afgelopen week.

De immigratiewoordvoerder bevestigde CNN dat het departement het Chinese consulaat had benaderd om na te trekken of Chen lid van hun staf was. Maar hij zei dat zodra Chen’s visumaanvraag ingediend was, er geen informatie meer aan de Chinese autoriteiten is doorgespeeld, in lijn met de privacy verplichtingen jegens visumaanvragers.

Op zaterdag verscheen Chen tijdens een rally in Sydney om de pro-democratie protesten op het Plein van de Hemelse Vrede te herdenken. “Ik voel me erg onveilig”, zei Chen tijdens de rally, volgens Associated Press. “In 16 jaar heeft de Chinese regering niks gedaan voor politieke hervormingen. Mensen hebben geen politieke vrijheid, geen mensenrechten.”

Chen zei dat hij vier jaar voor het Chinese consulaat heeft gewerkt. In die tijd monitorde hij dissidente activiteiten in Australië.

Een Falun Gong woordvoerster, Kay Rubacek, vertelde de Australische televisie dat ze geschokeerd was door Chen’s zet. Ze zei dat Chen in het verleden foto’s maakte van vreedzame protesten voor het consulaat in Sydney.

Chen’s zaak komt op een delicaat moment voor de Australische regering, die onderhandelt voor een overeenkomst voor vrije handel met China en recentelijk talrijke hoge bezoeken uit China ontvangen heeft. Het laatste was van Wu Bangguo, voorzitter van het Nationale Volkscongres, die afgelopen maand door Australië reisde.

Australische exporten naar China zijn als paddestoelen uit de grond geschoten in de afgelopen jaren, met name in de handelsgoederen sector, waarin kolen, ijzererts en andere metalen erg in vraag zijn in China’s booming economie. China is nu Australië’s derdst grootste handelspartner, en wederzijdse handel loopt uit op ongeveer $23 miljoen per jaar.

Afgelopen week, berichtte een Australische krant dat de interne inlichtingendienst ASIO een nieuwe contra-spionage eenheid heeft opgezet om haar surveillance van Chinese en Russische spionnen die erop uit zijn Australische technologische geheimen te bemachtigen, een extra impuls te geven. De krant zei dat overheidsbronnen geloofden dat het aantal Chinese agenten in Australië nu het aantal Russische overtrof. Ze citeerde de bronnen die zeiden dat spionnen diplomatieke posities als dekmantel gebruiken en zich ook als zakenmensen en professionals voordoen. China heeft 40 geregistreerde diplomaten in Australië, in vergelijk met slechts 11 Russische.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular