Russische Falun Gong vluchteling en kind onrechtmatig uitgezet naar ChinaHun levens staan op het spel

(28 maart 2007) [New York – Falun Dafa Information Center]. Falun Gong beoefenaar mevrouw Ma Hui en haar 8-jarige dochter, Ma Jing, werden dinsdag opgepakt door Russische immigratiebeambten in hun woning in St. Petersburg en onder dwang op een vliegtuig naar China gezet. Bronnen in Rusland hebben dit meegedeeld aan het Falun Dafa Information Center (FDIC). FDIC is zeer ongerust over de veiligheid van de moeder en haar kind, aangezien de actie het resultaat is van druk door Chinese communistische diplomaten die op bezoek zijn in Rusland. Getuigen zeggen dat ze een Chinese man gezien hadden, die in samenspraak handelde met een Russische beambte, die het koppel op het vliegtuig zette. Wanneer ze terugkeren in China staan Ma Hui en haar kind gevangenschap, dwangarbeid en marteling, als het al niet executie is, te wachten.

Ma Hui en dochter zijn de afgelopen drie jaar erkend als legitieme vluchtelingen door de Verenigde Naties, en wachtten op een, op 30 maart geplande, uitspraak van het gerechtshof over de vernieuwing van hun status. Hun arrestatie en deportatie is een schending van het Verdrag tegen Marteling, dat Rusland geratificeerd heeft en verplicht is gehoor aan te geven, evenals het Internationale Convenant voor Burgerlijke en Politieke Rechten.

Ma Hui en haar dochter zijn op vlucht FV215 van Polkova Airlines gezet en zijn om 7:15 plaatselijke tijd vertrokken uit St. Petersburg.

FDIC roept op tot dringende, onmiddellijke interventie, aangezien het vliegtuig naar verluidt kort zal landen in de Russische stad Novosibirsk om bij te tanken en ze alsnog terug kunnen keren.

Dhr. Bart Staes, lid van het Europese Parlement en voormalig voorzitter van de Delegatie naar de EU-Russische Parlementaire Samenwerkingscommissie, stuurde vandaag een brief naar Russische autoriteiten om hen te verzoeken de deportatie te stoppen. Staes stelde dat hij “zeer verontrust is dat Mevr. Ma Hui gearresteerd zal worden in China zodra ze van het vliegtuig komt en vreest voor haar lot, gegeven het feit dat er elke dag Falun Gong beoefenaars sterven in China in de context van orgaanroof en wijdverbreide toepassing van marteltechnieken.”

Dit incident is een hoogtepunt van enkele dagen diplomatiek lobbyen door Russische beambten. In wat lijkt op een overdreven poging om een groot gevolg van Chinese communistische beambten te behagen, hebben Russische autoriteiten sinds zaterdag talrijke Falun Gong beoefenaars onrechtmatig gearresteerd en vastgezet. In alle gevallen probeerden de betrokkenen hun basisrechten van protest en demonstratie uit te oefenen in de nabijheid van de Chinese ambassade in Moskou. Zaterdag werden zeven Falun Gong beoefenaars gearresteerd, gevolgd door nog eens 22 op zondag. Bronnen in Rusland melden dat op maandag en dinsdag volgelingen gearresteerd werden door heel Moskou heen wegens het uitdelen van literatuur over mensenrechten of slechts het dragen van kleding die hen als Falun Gong identificeert (zoals gele sjaaltjes).

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular