Zeven Falun Gong beoefenaars gearresteerd in Rusland in opdracht van China

[Falun Dafa Infocenter (FDI), New York - 24 maart 2007] Zeven Falun Gong beoefenaars zijn zaterdag om 15:30 lokale tijd in Moskou gearresteerd zonder redenen, meldden Russische bronnen. Dit in opdracht van Chinese functionarissen aan de vooravond van het bezoek van Chinese Communistische Partijleider, Hu Jintao. De politie was naar zeggen onder druk aangezet tot deze actie na de aankomst van een 80 koppige Chinese delegatie in Moskou. Tenminste één Russische politieagent vertelde getuigen dat de arrestaties gedaan werden vanwege “klachten” van de Chinese ambassade.

De Falun Gong beoefenaars meldden ook dat hun paspoorten ingenomen werden, wat tegen de Russische wet in gaat. De zeven zouden naar zeggen nauwkeurig de nationale wetten gevolgd hebben wat betreft het recht op demonstratie, ieder handelde individueel en verspreid over het terrein tegenover de Chinese ambassade in Moskou. Er werd terplekke ook een cameraman, Alex Podsonny, gearresteerd die gelieerd is aan New Tang Dynasty Television.

“Dit is wederom een afkoping met een zeer verontrustend patroon: waar China’s communistische leiders ook heen reizen, zien we willekeurige arrestaties, zelfs geweld en de onderdrukking van vrijheid van meningsuiting,” zei de woordvoerster voor het FDI, Gail Rachlin, zaterdag. “Het is erg genoeg dat het Chinese regime een lakend gebrek aan respect toont voor de wet in haar eigen land. Maar om anderen te dwingen gelijkaardig schandelijk gedrag te volgen, is werkelijk beneden alle peil.”

Lokale wetgeving in andere democratische naties zijn in de afgelopen jaren ook ten prooi gevallen aan de Chinese communistische intriges. Tijdens een diplomatieke uitwisseling in Argentinië in december 2005, werden Falun Gong beoefenaars fysiek aangevallen door Chinese agenten die de identificatiebadges van hun delegatie nog droegen. In juni 2004 openden, naar vermoeden, ingehuurde misdadigers het vuur op Falun Gong beoefenaars die op weg waren om in Zuid-Afrika te demonstreren tijdens een bezoek van Zeng Qinghong, een hooggeplaatste Chinese functionaris. Eén Falun Gong beoefenaar werd daarbij ernstig verwond. In januari 2004 werden 11 Amerikaanse en Europese Falun Gong beoefenaars gearresteerd toen ze hun grondwettelijke rechten uitoefenden tijdens een bezoek van Hu Jintao aan de Franse hoofdstad. In juni 2002 werden tientallen Falun Gong beoefenaars van over de hele wereld vastgehouden in IJsland gedurende een bezoek van voormalig Chinees staatshoofd Jiang Zemin, net als bij de hiervoor genoemde gevallen op orders van communistische Chinese functionarissen.

Het FDI roept op voor de onmiddellijke vrijlating van de zeven Russische gevangenen en herinnert Russische autoriteiten aan de consequenties op lange termijn van het schenden van de wet ten gunste van China’s communistische heersers.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular