Den Haag: Chinese Ambassade weigert open te gaan

Op 24 april, gedenken Nederlandse Falun Gong dat het 25 april verzoek van Falun Gong beoefenaars in Peking al weer tien jaar gelden plaatsvond. Zij hielden een vreedzame demonstratie voor de Chinese ambassade in Den Haag om te protesteren tegen de voortgaande vervolging van beoefenaars sinds 1999 in het vaste land van China. Een ongebruikelijke situatie ontwikkelde zich in de ochtend toen de Chinese ambassade weigerde om haar deuren te openen zolang er een demonstratie was. Dit, ondanks de tientallen visum aanvragers die naar de ambassade waren gekomen voor een visum. Enkele van hen moesten later op de dag of in het weekend vliegen.

De actie van de Chinese ambassade creëerde veel onbegrip bij de visum aanvragers en de lokale politie. Volgens de lokale politie hadden zelfs hogere autoriteiten en het ministerie van buitenlandse zaken contact gezocht met de Chinese ambassade om haar deuren te openen voor de visum aanvragers.

Volgens de mededeling die op het hek voor de ambassade was geplaatst, was de reden voor de ambassade om dicht te blijven de “ demonstratie in de direkte nabijheid”. De 10-15 vreedzame demonstranten bekijkend, begrepen zowel de politie als de visum aanvragers niet waarom de ambassade zo bang was haar deuren te openen.

“Het lijkt er volgens mij op dat zij \[de Chinese ambassade] bang zijn dat mensen te weten komen wat er in China aan de hand is. Wij zijn blij met de positieve reacties die we kregen van de politie en de visum aanvragers. Het is pijnlijk om te zien dat de ambassade de mensen die een visum willen aanvragen niet helpt. Zij kunnen op ieder moment open gaan en de mensen helpen, maar het lijkt erop dat ze dit als een methode gebruiken om druk te leggen op de lokale overheid om de demonstratie te stoppen of zelfs de frustratie van de mensen die nu geen visum kunnen aanvragen naar ons te richten.”, aldus Japer Fakkert, een 24 jarige student aan de universiteit van Amsterdam en een van de organisatoren van de demonstratie.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular