Indonesische politie stopt viering Falun Dafa Dag (video)

Door Stephen Gregory, 
Epoch Times Staff. Wat een vreugdevolle dag moest worden, werd abrupt verstoord toen politieagenten op 7 mei een parade van Falun Gong beoefenaars uiteenjoeg in Surabaya in Oost-Java, Indonesië. Achter het geweld van de dag lag een verlangen om het Chinese regime te behagen.

video: http://www.theepochtimes.com/n2/index2.php?option=com_content&task=view&id=56346&pop=1&page=0&Itemid=1

Meer dan 300 Falun Gong beoefenaars van over heel Indonesië, maar ook uit Taiwan, Singapore en Maleisië, waren samengekomen voor de parade die gehouden zou worden ter ere van Wereld Falun Dafa Dag én de verjaardag van de stad Surabaya.

Toen de agenten chargeerden, werden sommige beoefenaars geslagen, en fragmenten van het geweld werden opgenomen op camera door vier journalisten die ter plaatse de parade kwamen filmen. Vervolgens kregen ook de journalisten ervan langs.

Lukman Rozak, een journalist van Trans 7 TV, vertelde aan NTD TV: “Ik hoorde iemand roepen: Journalisten stop met filmen! Journalisten stop met filmen!” Toen werd mijn hand waarmee ik de camera vasthield, geraakt. Enkele agenten sloegen en trapten me. Hoewel mijn camera in orde bleek, heb ik het gevoel dat ze mijn werk verstoorden. Ik ga hen vervolgen, dit neem ik niet.”

Volgens een Maleisische Falun Gong beoefenaar die deelnam aan de parade, werden drie Falun Gong beoefenaars meegenomen naar het politiekantoor. Ze werden inmiddels vrijgelaten. 

Woordvoerder van de politie van Oost Java, commandant  Rachmat Mulyana, verwees in zijn commentaar aan het dagblad The Jakarta Post naar de mogelijkheid dat de activiteiten van Falun Gong in Indonesië een negatief effect hebben op de relatie tussen Indonesië en China.

“De beweging is verboden in China. We zijn bezorgd dat indien we het toelaten te bestaan, het een negatieve impact zal hebben op de Chinees-Indonesische gemeenschap in Oost-Java. Indien het enkel een parade is, dan is het ok. We respecteren de relatie tussen Indonesië en China,” aldus Rachmat.

Journalisten protesteerden ter plaatse tegen de aanvallen op hun collega’s die de parade op 7 mei in beeld brachtenen de afdeling Interne Zaken van de Oost-Javaanse politiediensten ondervroeg 21 agenten over de raid tegen de journalisten.

De woordvoerder van de plaatselijke Falun Gong beoefenaars vertelde de Jakarta Post dat ze overwegen een klacht tegen de politie neer te leggen voor geweldpleging.

Falun Gong is een spirituele discipline die het beoefenen van 5 meditatieve lichaamsoefeningen omvat evenals het leven volgens de principes waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Het Chinese regime begon een campagne om deze discipline “uit te roeien” in juli 1999.

Het incident in Surabaya komt na de arrestatie in Vietnam in juni 2010 van twee Falun Gong beoefenaars die via kortegolf radio naar China hadden uitgezonden. Documenten van de Vietnamese overheid lieten zien dat de arrestaties het gevolg waren van een verlangen om het Chinese regime te behagen.

Levi Browde van het Falun Dafa Informatie Centrum dat berichtgeving doet over de vervolging van Falun Gong in China, zei: “De afgelopen maanden heeft het Chinese regime de vervolging in China doen escaleren en nu zien we diegenen die onder hun invloed staan, hetzelfde doen. Het ruikt naar wanhoop, en een wanhopig regime is een gevaarlijk regime.”


ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular