Chinese consulaat: Geen verlenging van paspoort voor degene die demonstreert

Door Qiu Chen, Epoch Times. Elke woensdagmorgen deelt een dame op een vredevolle manier pamfletten met informatie over Falun Gong uit aan voorbijgangers voor het Chinese Consulaat dat gelegen is op West Broadway in Vancouver. Een grote poster naast haar beeldt de vervolging uit die uitgevoerd wordt door het Chinese Communistische regime. Zij beantwoordt regelmatig vragen die voorbijgangers  hebben. Deze dame heet Lu Qun en is afkomstig van Shanghai.

Lu Qun, een Falun Gong beoefenaarster, vredevol protesterend voor het Chinese consulaat in Vancouver Canada. (Epoch Times)

Gedurende de afgelopen 4 jaar heeft Lu daar iedere keer gestaan, regen of zonneschijn. Maar ze had nooit gedacht dat het Chinese consulaat haar zou bedreigen wanneer ze haar paspoort wilde laten verlengen.

Haar paspoort zou gaan vervallen op 19 april. Toen ze op 9 februari de aanvraag deed, werd haar gezegd dat ze het een maand later kon komen ophalen. Echter, toen ze op 9 maart haar paspoort wilde ophalen, werd haar verteld dat ze nog een maand moest wachten.

Op 6 april ging Lu naar het visumbureau. Opnieuw werd haar verteld dat haar paspoort niet verlengd was en dat ze reden niet wisten. De ambtenaar vroeg haar om haar telefoonnummer achter te laten en beloofde haar dat ze teruggebeld zou worden in de namiddag. Maar ze hebben  nooit gebeld.

Lu ging naar het visumbureau voordat haar paspoort zou vervallen. Dit keer, werd haar verteld dat ze alleen haar paspoort kon laten verlengen als ze zou stoppen met voor de Chinese consulaat te protesteren. “Gebruik andere manieren om te protesteren en op andere plaatsen, maar niet hier. Anders, zal je paspoort niet vernieuwd worden,” zei de ambtenaar.

Lu vertelde dat ze begonnen was Falun Gong te beoefenen in 1997 en dat ze zowel fysiek als mentaal verbeterd was. En toch begon het Chinese Communistische regime Falun Gong te vervolgen in juli 1999. Zowel haar familie als zijzelf hebben sindsdien veel geleden.

Lu werd in maart 2004 voor 2 weken illegaal vastgehouden door het Shanghai Publieke Veiligheidsbureau. De politie nam al haar Falun Gong boeken af. Na haar vrijlating werd ze regelmatig bezocht door het buurtcomité en die dreigde haar naar een hersenspoelcentrum te sturen.

“Het was een zeer moeilijke tijd voor me,” zei Lu.

Ze had nooit verwacht dat het Chinese Communistische regime nog steeds controle probeert uit te oefenen over het Chinese volk door middel van paspoorten buiten China. Lu zei: “Alleen de CCP (Chinese Communistische Partij) probeert controle te hebben over mensen door middel van paspoorten. In Canada zou niemand het lef hebben om je paspoortverlenging te weigeren omdat je protesteert tegen een conservatieve regering.”

Lu protesteert nog steeds elke woensdag voor het visumbureau.

In de afgelopen jaren werden vele Chinezen, dissidenten en Falun Gong beoefenaars inbegrepen, hun paspoorten herroepen, geannuleerd of niet verlengd door de ambassades van de CCP.

In 2005 deed dr. Wang Wenyi, een andere Falun Gong beoefenaar, 2 keer, op 3 en 9 mei een aanvraag om haar paspoort te laten verlengen bij het Chinese consulaat in New York, omdat ze de begrafenis van haar vader wilde bijwonen in China. Echter, haar aanvraag werd geweigerd.

“Het weigeren van mijn paspoortverlenging door de Chinese autoriteiten is een ernstige overtreding van de internationale mensenrechten,” zei Wang.

In maart 2008 schreven Wang Dan en 15 andere verbannen Chinese dissidenten een open brief ter oproep aan Peking om hun paspoorten te herstellen, aan te passen of te vernieuwen volgens de wet en de ambtenaren te straffen die deze misdrijven begingen en de ontkenning van hun burgerrechten uitvoerden

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular