Rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: Schendingen van de mensenrechten tegen Falun Gong en andere groepen in ChinaGebaseerd op een origineel verslag van Minghui.org

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 30 maart zijn landenrapport 2020 over de mensenrechtensituatie gepubliceerd. Het hoofdstuk over China belicht de mensenrechtenschendingen door de Chinese Communistische Partij (CCP), waaronder die tegen Falun Gong beoefenaars en mensenrechtenadvocaten.

Mensenrechten zijn universeel

Antony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, zei tijdens een persconferentie op 30 maart: “De Verenigde Staten zijn vastbesloten om met hun bondgenoten en partners samen te werken om de daders van deze afschuwelijke daden ter verantwoording te roepen.”

Blinken verklaarde dat alleen het uitbrengen van het rapport niet voldoende is. “Deze jaarlijkse mensenrechtenrapporten zijn belangrijk, maar natuurlijk niet genoeg. We zullen een breed scala aan andere instrumenten gebruiken om een einde te maken aan misstanden en de daders ter verantwoording te roepen”, legde hij uit. “Eén manier om dat te doen is door samen te werken met het Amerikaanse Congres dat wetten heeft aangenomen die nieuwe bevoegdheden verschaffen om mensenrechtenschenders te bestraffen, zoals de Global Magnitsky Act, de Hong Kong Human Rights and Democracy Act en andere stukken belangrijke wetgeving voor het bevorderen van de mensenrechten.”

Blinken zei ook: “Eén van de kernbeginselen van mensenrechten is dat ze universeel zijn”. “Alle mensen hebben recht op deze rechten, ongeacht waar ze geboren zijn, wat ze geloven, van wie ze houden, of welk ander kenmerk dan ook. Mensenrechten zijn ook gelijkwaardig; er is geen hiërarchie die sommige rechten belangrijker maakt dan andere.”

Wreedheden tegen Falun Gong beoefenaars en advocaten

In het 79 pagina's tellende hoofdstuk over China werd melding gemaakt van het gedwongen oogsten van organen: “...activisten en sommige organisaties blijven de regering beschuldigen van het onder dwang oogsten van organen van gewetensgevangenen, waaronder religieuze en spirituele volgelingen zoals Falun Gong beoefenaars en moslimgevangenen in Xinjiang.”

Over illegale arrestatie en detentie zegt het rapport dat de Chinese autoriteiten administratieve detentie gebruiken om politieke en religieuze voorstanders te intimideren en om publieke demonstraties te voorkomen: “Vormen van administratieve detentie omvatten onder meer verplichte drugsrehabilitatiebehandeling (voor drugsgebruikers), 'bewaring en opleiding' (voor minderjarige criminelen), en 'juridische opleidingscentra' voor politieke activisten en religieuze volgelingen, met name Falun Gong beoefenaars.”

Ook mensenrechtenadvocaten waren doelwit. De Chinese regering schorste of trok de bedrijfs- of advocatenvergunningen in van sommige advocaten die gevoelige zaken behandelden, zoals het verdedigen van pro-democratische dissidenten, activisten van huiskerken, Falun Gong beoefenaars, of critici van de regering. Meer in het bijzonder maakten de autoriteiten gebruik van de jaarlijkse procedure voor de beoordeling van vergunningen, die wordt beheerd door de All China Lawyers Association, om de verlenging van beroepsvergunningen van advocaten tegen te houden of te vertragen.

Een voorbeeld is Qin Yongpei, een advocaat die al bijna twintig jaar werkzaam is en in mei 2018 werd geroyeerd. Volgens het rapport werd Qin Yongpei in mei [2020] door de autoriteiten van Nanning achter gesloten deuren berecht, zonder dat zijn advocaat daarbij aanwezig mocht zijn; in december was er nog geen update over de uitkomst van het proces... Qin had gewerkt aan verschillende mensenrechtenzaken, waaronder die van de '709'-advocaten (verwijzend naar het landelijke overheidsoptreden tegen mensenrechtenadvocaten en andere voorvechters van rechten, dat begon op 9 juli 2015) en Falun Gong beoefenaars.

In het rapport wordt ook melding gemaakt van de prominente mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng, die de rechten van Falun Gong beoefenaars moedig heeft verdedigd. Sinds 2006 werd hij verschillende keren gemarteld en ontvoerd en sinds 2017 wordt hij vermist.

Falun Gong beoefenaar Bian Lichao werd ook in het rapport genoemd. Bian was een uitstekende leraar aan de Kailuan middelbare school Nr. 10 in Tangshan, provincie Hebei. Hij werd in 2012 veroordeeld tot 12 jaar en naar de gevangenis van Shijiazhuang gestuurd.

Volgens rapporten van Minghui.org, werd, omdat zijn familie gerechtigheid voor hem zocht, zijn dochter Bian Xiaohui veroordeeld tot drie en een half jaar gevangenisstraf in april 2015 en zijn vrouw Zhou Xiuzhen een maand later veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. De opsluitingen, martelingen, pesterijen en stress eisten hun tol en mevrouw Zhou overleed op 19 april 2020.

Oorpronkelijk Mingui.org artikel: https://en.minghui.org/html/articles/2021/4/2/191692.html

Bron https://faluninfo.net/us-state-department-report-human-rights-violations-against-falun-gong-and-other-groups-in-china/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular