VN-martelingsrapporteur niet welkom in China

GENEVE/PEKING - Theo van Boven, de speciale VN-rapporteur inzake marteling, is voorlopig niet welkom in de Volksrepubliek China. Peking heeft gevraagd om uitstel van het bezoek van de Nederlandse mensenrechtenexpert, dat gepland was voor het einde van de maand.

Dit heeft de volkerenorganisatie woensdag in Genève laten weten. De Chinese regering heeft meer tijd gevraagd om het bezoek van twee weken voor te bereiden. Van Boven betreurt het uitstel. Hij en zijn voorgangers zijn herhaaldelijk door China uitgenodigd. De bezoeken gingen steeds niet door wegens onenigheid over de voorwaarden.

Chinese mensenrechtenactivisten reageerden teleurgesteld toen het nieuws van het uitstel donderdag in Peking bekend werd. Zij herinnerden eraan dat er al jaren over is onderhandeld.

Van Boven had in maart zijn jaarverslag van 420 paginas gepresenteerd waarin tal van gevallen van marteling in tal van landen zijn gedocumenteerd. Het hoofdstuk over China is een van de langste. Er staan meer dan honderd berichten van mishandeling in, meestal van leden van de verboden beweging Falun Gong.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular