Gewetensgevangene na ziekenhuisontsnapping opnieuw gevangengenomen en degenen die hem onderdak verleenden zijn gearresteerd

06-03-2021 Familie en kinderen

Luo Yaxiong zat een jaar lang onrechtmatig in hechtenis vanwege zijn geloof in Falun Gong toen hij ontsnapte uit het gevangenisachtige ziekenhuis waar hij werd vastgehouden. Slechts één dag later spoorden de autoriteiten hem op en namen ze hem weer in hechtenis. Zijn zus en een Falun Gong beoefenaar die hem onderdak verleenden zijn ook gearresteerd en worden mogelijk vervolgd.

Arrestatie en hongerstaking

Luo werd op 25 december 2019 gearresteerd, nadat hij door de politie was opgespoord voor het verspreiden van Falun Gong-materiaal buiten een middelbare school.

Hij begon een hongerstaking op 9 november 2020 en zijn gewicht daalde snel van 176 pond naar 88 pond. Terwijl hij in het ziekenhuis infusen kreeg, werden tien politieagenten aangesteld om hem te bewaken. Zijn zus, mevrouw Luo Yanqin, die geen Falun Gong beoefent, ging soms naar het ziekenhuis om voor hem te zorgen.

Op 27 november 2020 werd Luo vanuit zijn ziekenhuiskamer berecht door de rechtbank van het district Hanyang.

Ontsnapping en nieuwe arrestatie

Rond 3 uur 's nachts op 31 december 2020 ontsnapte Luo uit het ziekenhuis nadat de twee agenten die hem in de gaten hielden in slaap waren gevallen. Hij nam contact op met een plaatselijke Falun Gong beoefenaar, de heer Liang Yi, en ging naar zijn huis.

Nadat Liang hem had geholpen met douchen en wat eten voor hem had klaargemaakt, ging hij aan het werk. Later op de dag, rond vijf uur 's middags, verschenen twaalf politieagenten van het Qinduankou politiebureau voor de deur van Liang. Dit waren dezelfde agenten die Luo een jaar geleden hadden gearresteerd.

Hoewel Liang's vrouw, mevrouw Liu Aifang, weigerde de deur te openen, klom één van de agenten door een raam haar huis binnen en opende de deur voor de andere agenten die buiten stonden te wachten.

De politie greep vervolgens Liu en een bezoekende Falun Gong beoefenaar. Vier agenten hielden Luo vast en deden hem handboeien om.

Nadat ze Luo en de andere beoefenaar hadden meegenomen, doorzochten de overige vijf agenten het huis van Liang en namen zijn Falun Gong boeken, een foto van de grondlegger van Falun Gong en zijn identiteitskaart in beslag. Liu werd na de huiszoeking ook meegenomen naar het politiebureau.

Zhang Wenxuan, dezelfde agent die Luo in 2019 had gearresteerd, bedreigde Liangs dochter en vroeg Liang zichzelf aan te geven, in ruil voor de vrijlating van zijn vrouw.

De politie arresteerde ook de zus van Luo en ondervroeg haar. Zij werd de volgende dag in strafrechtelijke bewaring gesteld.

Terwijl de politie de andere beoefenaar en Liangs vrouw de volgende ochtend vrijliet, arresteerden ze Liang toen hij naar het politiebureau ging om de politie te vragen zijn in beslag genomen spullen terug te geven. 's Avonds werd hij ondervraagd en in strafdetentie geplaatst in het Hanyang Detention Center, hetzelfde detentiecentrum als Luo.

Toen Liangs vrouw naar het politiebureau ging om zijn vrijlating te eisen, zei Zou, de ambtenaar die met zijn zaak belast is, dat er veel mensen bij de zaak betrokken zijn en dat ze zijn detentie met minstens een maand zouden verlengen.

Bron https://faluninfo.net/prisoner-of-conscience-taken-back-to-custody-after-hospital-escape-those-who-sheltered-him-arrested/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular