Wereld Mensenrechtendag: Waarom het tijd is om ons achter de Onbezongen helden van China te scharenFalun Dafa Informatie Centrum Verklaring op de Internationale Mensenrechtendag

Levi Browde, Falun Dafa Information Center, 10 dec. 2008. Een voormalige universiteitsbibliothecaris zit achter haar computer. Door gebruik te maken van Proxy servers, breekt mevrouw Liu Jin door China’s enorme “Grote Firewall” heen. Hierdoor krijgt zij toegang tot een Falun-Gong gerelateerde website. Ze download verslagen van mensenrechtenschendingen jegens mede-beoefenaars en begint te printen. Al snel vindt de stapel thuisgeprinte, ondergrondse nieuwsbrieven een weg in de handen en brievenbussen van buren, lokale winkeliers en voormalige collega’s. Een “materiaal productielocatie”, één van de tienduizenden in China, is ontstaan. Hierdoor krijgen de mensen basale feiten in handen van ongerechtigheden die de Communistische Partij onvermoeibaar heeft gecensureerd.

Voor deze moedige en geweldloze daad is mevrouw Liu zwaar gestraft. Zoals gerapporteerd door de Associated Press, is zij vorige maand veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenis in een oneerlijke rechtszaak die minder dan een dag duurde. Al eerder gemarteld en dwangmatig gevoed gedurende een eerder gevangenschap voor het praktiseren van Falun Gong, ziet zij weer een gelijksoortig of erger lot tegemoet.

Zestig jaar na het ondertekenen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), blijven miljoenen gewone mensen in China in gevaar voor arbitraire gevangenschap, marteling en de dood. Waarvoor? Omdat zij niks meer doen dan het uitoefenen van hun basisrechten voor geloof en meningsuiting, de basisbeginselen van de UVRM.

Een wrede onderdrukking speelt zich af

Toen de voormalige Chinese leider Jiang Zemin in 1999 het bevel gaf Falun Gong “te elimineren”, werden tienduizenden Chinese burgers van de ene dag op de andere tot crimineel bestempeld omdat zij een vreedzaam geloof beoefenden. Een wreed staatsapparaat legde zich erop toe hen proactief ervan te weerhouden een traditionele Chinese wijze van fysieke zelfontwikkeling en spirituele voldoening te beoefenen die deel was geworden van hun identiteit. Het probeerde te veranderen wie ze waren.

Gedurende de 16 dagen durende Spelen zijn elf Falun Gong beoefenaars gestorven aan mishandelingen in gevangenschap.

Elke weg die ze hadden om deze aanval te weerstaan was afgesloten – de staatsmedia wilde alleen afschuwelijke anti-Falun Gong propaganda claims uitspuwen, petitie kantoren werden omgevormd in detentiecentra, en door de Partij aangestelde rechters weken niet af van de overheidsrichtlijn.

Bijna een decennia later, verblijven honderdduizenden in strafkampen – en vormen zeker de helft van de Chinese gulag bevolking, volgens experts. Nog duizenden bevinden zich in gevangenissen na rechtszaken niet anders dan die van mevrouw Liu. Ze worden geslagen, met elektrische stokken bewerkt, en geïnjecteerd met drugs, waardoor soms met verlammingen of de dood tot gevolg. Recente onderzoeken hebben bewijs gevonden van dat beoefenaars vermoord zijn opdat hun organen uit winstbejag verkocht kunnen worden. Niet te tellen aantallen mensen zijn straatarme vluchtelingen geworden in eigen land, niet in staat om naar hun huizen of banen terug te keren uit angst dat de lokale politie hen oppakt.

Afdelingen van het 610 Bureau – een task force die boven de wet staat en in 1999 gecreëerd is om de campagne tegen Falun Gong te leiden – blijft actief in China. Niet alleen in veiligheidsbureaus en overheidskantoren, maar ook in private bedrijven en burenwacht comités, Het laatste rapport van het Congressional Executive Committee on China van Amerika, vond referenties naar het bureau door het gehele land- van Nanjing tot Yunan tot Jiangxi. Officiële verslagen van de pre-Olympische agressieve aanval op Falun Gong beoefenaars verschenen op alle overheid websites in elk van de 31 Chinese rechtsstaten. Het resultaat? Alleen al gedurende de 16 dagen dat de Spelen duurden, zijn elf sterfgevallen door mishandeling in gevangenschap, van Falun Gong beoefenaars bekend.   

Onbezongen Helden Reageren

Communistische Partijleiders en staatsgecontroleerde media beweren dat Falun Gong vernietigd is. Maar dit roept de volgende vraag op – waarom zou een nationaal apparaat zoals het 610 Bureau actief en groeiende blijven? Waarom blijven kampen zich vullen met beoefenaars? Feitelijk blijven de Falun Gong beoefenaars in China weerstand bieden aan de pogingen van de Partij hen te elimineren. Zij blijven volharden in hun geloof, zij produceren ondergrondse nieuwsbrieven, hangen spandoeken op, of praten eenvoudigweg met mensen in de dagelijkse conversaties. Ze leggen uit dat Falun Gong onschuldig is, welke afschuwelijke misdaden worden gepleegd jegens beoefenaars, als ook de lange geschiedenis van de Partij haar vervolging van het Chinese volk. Dit alles in een poging om het geweten van mede-burgers te doen ontwaken. Dit is cruciaal in de context van een staatsgecontroleerde media die Falun Gong onmenselijk probeert te maken, om alles en iedereen te mobiliseren om het beleid om de praktijk te “elimineren” te implementeren.

De inspanningen van Falun Gong beoefenaars beginnen vruchten te dragen met gevolg dat beoefenaars niet langer alleen de strijd vechten om de vervolging te beëindigen. Een generatie van moedige, wereldwijd bekende advocaten is opgestaan om hen te verdedigen en de bevelen van de Partij te trotseren op gevaar van eigen leven. Zij pleiten voor de onschuld van hun cliënten met verdedigingen gebaseerd op de Chinese Grondwet en de UVRM, zoals de advocaat Mo Shaoping deed voor mevrouw Liu.

Desondanks, blijft het Chinese regime compromisloos in haar beleid jegens Falun Gong. Arrestaties en martelingen zijn nog steeds wijdverspreid en systematisch. Dat is waarom, nu meer dan ooit, de steun van de wereld nodig is bij de definitieve beëindiging van deze onrechtvaardigheid en gewelddadigheid. Twee essentiële en eenvoudige stappen die iedereen kan nemen om dit doel te bereiken is om, allereerst onszelf te informeren en de propaganda van de Partij te filteren die onbewust in Westerse verslaglegging is gesijpeld; ten tweede, het voorbeeld van beoefenaars in China volgen en direct te praten met Chinese mensen.

Van collega’s tot buren, private ondernemers tot managers van overheidsinstanties, in trainingen met lokale rechters en onderzoek met universiteitsdocenten, we moeten een proactieve inspanning leveren om de Chinezen aan te moedigen vragen te stellen bij wat hen is verteld en de informatie te lezen waarvan de Partij hen blokkeert. We moeten stellen dat een mening innemen jegens mensenrechtenschendingen niet “anti-China” zijn is, maar eerder het dichterbij brengen van het daadwerkelijk realiseren van de historische grootsheid van het land.

Beoefenaars en hun steunbetuigers in China riskeren hun carrières, vrijheid en zelfs hun levens om de onrechtvaardigheid te weerstaan. Deelnemen aan hun inspanningen is het minste wat we kunnen doen voor de mensen zoals mevrouw Liu op deze dag van de Internationale Rechten van de Mens.

Nadat alles gezegd en gedaan is, is het beëindigen van dit soort atrociteiten precies de reden waarom de UVRM gecreëerd is.

Het oorspronkelijke artikel, met verwijzingen naar rapporten is te vinden via de volgende link:  http://www.faluninfo.net/article/836/?cid=84.

Levi Browde is hoofd van het Faun Dafa Informatie Centrum in New York.  
 

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular