Falun Gong beoefenaar dood twee weken na arrestatie

19-08-2009 Dodenlijst

Een  man van middelbare leeftijd uit noordoost China stierf zestien dagen nadat hij werd opgepakt door veiligheidsagenten omdat hij in een shopping center met omstanders aan het praten was over de vervolging van Falun Gong, zo kwam het Falun Dafa Informatie Centrum te weten. Dhr. Yang Guiquan werd naar verluid op 5 juli 2009 in kritieke toestand naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht, vol wonden en littekens van elektrische knuppels. De artsen verklaarden hem dood bij zijn aankomst. Hij was 45 jaar.

"De snelheid waarmee deze onschuldige man op straat opgepakt werd, gefolterd en gedood werd, vestigt de aandacht op het levensgevaar dat de honderdduizenden Falun Gong gewetensgevangenen in China ieder moment moeten trotseren," aldus Gail Rachlin, woordvoerder van het Falun Dafa Informatie Centrum. "Eén jaar na de Olympische Spelen in Peking is de 'harde aanpak-campagne' duidelijk niet verzacht wanneer je een Falun Gong beoefenaar bent. De tragische dood van Yang is een onstellende herinnering aan deze realiteit."

Dhr. Yang was een werknemer van Rongxing Plastics Limited City in Fuxin, een grote kolenmijnstad in de provincie Liaoning met 782.000 inwoners. Volgens bronnen in China was dhr. Yang om op 20 juni 2009 om 6 uur 's avonds met omstanders in een shopping centrum aan het praten over de vervolging van Falun Gong toen hij werd opgepakt door Wu Zhonqi en andere agenten van het publieke veiligheidsbureau van het politiekantoor in het Haizhou district. Ze ondervroegen dhr. Yang de hele nacht door in het kantoor en brachten hem vervolgens over naar de Xindi gevangenis. Toen ze weet kregen van zijn arrestatie, gingen de familieleden en de baas van dhr. Yang meerdere malen zijn vrijlating eisen op het openbare veiligheidsbureau. Hun verzoek werd geweigerd, noch kregen ze hem te zien.

Tijdens zijn gevangschap startte dhr. Yang naar verluid met een hongerstaking om te protesteren tegen zijn onwettige en onrechtvaardige arrestatie. Zijn grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting en geloof werden hem ontzegd, en de cipiers folterden hem en gaven hem dwangvoedig. Dergelijke dwangvoedig wordt vaak uitgevoerd door cipiers zonder medische training en dienen eerder als foltering dan als verzorging. Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken van geverifieerde gevallen van Falun Gong beoefenaars die overleden in hechtenis.

Ten gevolge van de mishandelingen in de gevangenis, verkeerde dhr. Yang op 5 juli in kritieke toestand. Hij werd eerst naar het ziekenhuis van de Openbare Veiligheid gebracht voor een behandeling, waarna hij teruggebracht werd naar de gevangenis. Luttele uren daarna, werd hij naar hetziekenhuis van het Fuxin Mijnbouwbedrijf gebracht. Artsen van het ziekenhuis beweren dat dhr. Yang niet meer ademde en geen hartslag meer had toen hij daar werd binnengebracht. Ze stelden vast dat hij was gestorven voor hij het ziekenhuis binnenkwam.

Dhr. Yang stierf op 5 juli, om ongeveer 3 uur in de namiddag. De politie verwittigde zijn familie rond 8 uur diezelfde avond. Volgens ooggetuigen die een kans hebben gehad om zijn lichaam te zien, stond dhr. Yangs' rug en nek vol wonden en zijn benen vol blauwe plekken. De binnenkant van zijn dijen hadden wonden van elektrische knuppels.

Er zijn 3282 gevallen bekend van Falun Gong beoefenaars die gestorven zijn als gevolg van de vervolging in China, met de provincie Liaoning als een der dodelijkste provincies voor Falun Gong beoefenaars - het is bekend dat minstens 396 beoefenaars er overleden zijn aan mishandelingen sinds 1999.

Het Falun Dafa Informatie Centrum roept alle internationale media op om naar de provincie Liaoning te trekken om er de omstandigheden van Yang's overlijden te onderzoeken.

Verdere details:


Dhr. Yang Guiquan's thuisadres: Room 604, No. 1 Building, Meihai Neighborhood, Beixin Village, Xihe District, Fuxin City, Liaoning Province (细河区新市北新村煤海小区一号楼604室)

Originele Engelse artikel: http://faluninfo.net/article/897/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular