Chinese mensenrechtenadvocaat veroordeeld tot zeven jaar gevangenis voor verdedigen van Falun Gong

10-04-2010 Rechtsmisbruik

NEW YORK - Een mensenrechtenadvocaat uit het noordoosten van China werd op 27 november veroordeeld tot zeven jaar gevangenis voor het hebben van beoefenaars van Falun Gong als cliënten en het gebruiken van wettelijke argumenten dat de campagne van de Chinese Communistische Partij tegen de spirituele praktijk illegaal is onder Chinees recht.

Yonghang Wang, een 36-jarige advocaat uit Dalian in de provincie Liaoning, was voorheen werkzaam bij het Liaoning Qianjun advocatenkantoor. Sinds 2007 heeft hij zaken van Falun Gong beoefenaars op zich genomen die door de autoriteiten aangehouden zijn voor het beoefenen van hun geloof. Hij heeft ook een aantal open brieven gepubliceerd waar bij hij de wettigheid betwist van de tien jaar lange vervolging tegen de groep.

Concreet voerde Wang aan dat artikel 300 -- de bepaling die het meest gebruikt wordt om Falun Gong beoefenaars in hechtenis the nemen -- niet voldoet aan de minimale internationale wettelijke normen van duidelijkheid en specificiteit. Bovendien is het in wezen onzinnig, simpelweg omdat het beoefenen van een godsdienst of behoren tot een religieuze groep een rechtsprocedure niet kan verhinderen of "de uitvoering van de wet kan ondermijning', volgens artikel 300.

Vergelijkbaar met de Chinese geheime staatswetten, is Artikel 300 zo vaag geformuleerd dat het in wezen ruimte laat voor de autoriteiten om onder het mom van de “rechtstaat”, willekeurig eender welk Chinese individu op te sluiten.

Ironisch genoeg werd Wang aangeklaagd krachtens Artikel 300, waarvan hij de wettigheid betwistte in zijn brieven. Een brief aan de Communistische Partijleider Hu Jintao en premier Wen Jiabao werd naar verluidt gebruikt als "bewijs" voor de aanklacht tegen hem.

"Laten we duidelijk zijn over wat er hier is gebeurd", zegt Falun Dafa Information Center woordvoerder Erping Zhang. "Een nobele en moedige advocaat is gevangen genomen voor niets minder dan het maken van juridische argumenten via legale kanalen ... maar het onderwerp is Falun Gong. Dit is de recentste in een lange verontrustende reeks van bewijzen die aantonen dat er geen rechtsstaat is als het gaat om Falun Gong in China."

"Er zijn meer dan twee dozijn advocaten die op dit moment Falun Gong beoefenaars in China vertegenwoordigen," voegde Zhang toe. "Veel van deze advocaten hebben, net als Wang, niet alleen de onschuld van hun individuele cliënten bevestigd in de rechtbank, maar betwistten ook de juridische onderbouwing van de hele campagne, waaruit blijkt dat de vervolging van Falun Gong illegaal is onder de eigen wetten van China."

“Wang zijn gevangenisstraf roept de vraag op of zijn behandeling een voorloper is van wat andere advocaten de komende maanden te wachten staat, vooral degenen die al werden geroyeerd of vastgehouden. Omwille van het lot van die advocaten, hun cliënteel, en de fundamentele beginselen van rechtvaardigheid, is het noodzakelijk dat de internationale gemeenschap de veroordeling van Wang niet in stilte laat voorbijgaan."

Tijdlijn van Wang zijn mensenrechtenwerk en gevangenneming

2007


Wang begon Falun Gong beoefenaars die onwettig werden vastgehouden, als cliënten te aanvaarden.

Mei 2008


Wang schreef een open brief aan Hu Jintao en Wen Jiabao, waarin hij vraagtekens zet bij de rechtmatigheid van de vervolging van Falun Gong beoefenaars op grond van Artikel 300 van China's strafrecht, die de partij heeft gebruikt om beoefenaars naar de gevangeniskampen te sturen voor maximaal 18 jaar. Volledige tekst van de brief van Wang aan Hu en Wen (in het Chinees)

Juli 2008


Wang publiceerde een meer gedetailleerd artikel online waarin hij de onwettigheid van Artikel 300 analyseerde. Hij heeft ook dat artikel gestuurd naar het Procuraat en het Hooggerechtshof en drong er op aan om hun fout te corrigeren zodat Artikel 300 niet langer zou worden gebruikt voor onrechtmatige vervolging van onschuldige burgers die Falun Gong beoefenen. Volledige tekst van de tweede brief Wang (in het Chinees)

Midden 2008


Als reactie daarop trokken de autoriteiten zijn licentie van advocatenpraktijk in. Wang, bleef niettemin juridisch advies verstrekken aan Falun Gong beoefenaars en vertegenwoordigde ze in de rechtbank.


Juni 2009


Op 16 juni vertegenwoordigt hij een Falun Gong gedetineerde voor het hof. De politie volgde hem daarna en zei hem om de zaak te laten vallen.

Juli 2009


Op 4 juli zijn ongeveer twintig politieagenten in burger Wang's huis binnengestormd, ze doorzochten het, en namen hem en zijn vrouw in hechtenis. Zijn vrouw werd de volgende dag vrijgelaten. Toen ze op 6 juli naar het politiebureau ging, legde de politie een strafrechtelijk bevel voor waarin stond dat Wang was aangehouden in overeenstemming met Artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht. Amnesty International diende in juli 2009 een dringende actie namens Wang in, kort nadat hij werd gearresteerd. Chinese Human Rights Defenders (CHRD) hebben eveneens een waarschuwing gegeven over de arrestatie van Wang.

Juli-augustus 2009


De familie van Wang huurde twee advocaten in om hem te vertegenwoordigen. Maar de ambtenaren beletten hen om dhr. Wang te ontmoeten, wat in strijd is met Chinese wetgeving. Terwijl hij in incommunicado-detentie werd gehouden, werd Wang zwaar geslagen, waardoor er breuken kwam in zijn rechter enkel. Hij werd niet bepaald een goede medische behandeling gegeven en zijn enkel werd pas een maand later geopereerd, in augustus, nadat hij al ontstoken was. De politie waarschuwde zijn familie niet, of vroeg geen toelating voor de operatie. Zie CHRD alert op folteringen op Wang in hechtenis.

November 2009


Volgens ooggetuigenverslagen  werd Wang op de ochtend van 27 november 2009 voor het gerecht gebracht bij de Dalian Shahekou rechtbank en onmiddellijk veroordeeld tot zeven jaar gevangenis. Ongeveer 40 politieagenten en veiligheidsofficieren waren rond het gerechtsgebouw gestationeerd.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular