De feiten van de folteringen die Falun Gong beoefenaar Yu Yungang moest verduren voordat hij stierf

25-04-2011 Dodenlijst

Verslaggeving gedaan door een correspondent van Clearwisdom in de provincie Heilongjiang, China. In 2009 werd Falun Gong beoefenaar Yu Yungang van de stad Jiamusi, provincie Heilongjiang, veroordeeld tot een 6-jaar durende gevangenisstraf. Hij raakte in coma als gevolg van gewelddadige folteringen in de gevangenis van Jiamusi en overleed later op 5 maart 2011. Toen hij stierf was hij 48 jaar oud.

Naam:

Yu Yungang

Geslacht:

Man

Leeftijd:

48 jaar

Adres:

onbekend

Beroep:

Electricien in een chemisch bedrijf in Jiamusi

Datum van overlijden:

5 maart 2011

Datum van de meest recente arrestatie:

maart 2009

Meest recente plaats van hechtenis:

Jiamusi gevangenis, Heilongjiang

Stad:

Jiamusi

Provincie:

Heilongjiang


Toegepaste folteringen:

op een illegale manier straffen opgelegd, in gevangenis gezeten, opsluiting in afzondering, folteringen, dwangvoeding.
Yu Yungang.

1. Gearresteerd en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf

In februari 2009 werd het politiebureau van Heilongjiang de verantwoordelijkheid gegeven om de veiligheid te garanderen tijdens de Universitaire Wereld Winterspelen. Dit leidde tot een nieuwe poging om Falun Gong beoefenaars te vervolgen. De politie arresteerde en folterde  op gewelddadig en op grove wijze een 24-tal beoefenaars die luidsprekers hadden gebruikt om de feiten over Falun Gong aan de mensen duidelijk te maken. Yu Yungang was één van hen.

Yu werd gemarteld tijdens zijn hechtenis. Hij werd volledig in de lucht opgehangen via zijn handboeien en werd zware slagen en verwondingen toegediend. Getuigen zeiden dat zijn hoofd nog steeds omzwachteld was met verbanden toen hij verschillende dagen later ondervraagd werd door de politie. 

Op 7 juli 2009 plaatste het gerechtshof van het district Xiangyang van de stad Jiamusi meneer Yu en drie andere beoefenaars die met de luidsprekers stonden voor verhoor. Vanwege de gevangenschap en de folteringen waren alle beoefenaars verzwakt. Yu had zelfs een dwangvoedingbuis door zijn neus. De advocaten waren niet toegelaten om “niet schuldig” te pleiten voor de beoefenaars tijdens de zitting. Het hof eiste van de beoefenaars dat ze enkel “ja” of “nee” antwoodden op de vragen. Yu werd een gevangenisstraf opgelegd van 6 jaar en werd vastgehouden in de Jiamusi gevangenis.

2. Doodgefolterd

Yu Yungang op de Intensive Care Unit van het ziekenhuis

Om een hogere kwantiteit aan “transformatie” van beoefenaars te behalen, met inbegrip van Yu, startte de Jiamusi gevangenis een “Wachtdienst voor Strikt Management” op, startend vanaf 21 februari 2011.

Yu werd onder dwang gevoed op 25 februari en 27 februari. Hij werd 2 keer onder dwang gevoed op 28 februari en raakte in coma diezelfde avond. Rond 3 uur in de namiddag op 1 maart, werd hij naar het eerste ziekenhuis van de universiteit van Jiamusi gebracht. Zijn oor waar op geslagen was, was zwart geworden. De CT scan toonde een celebrale vervorming met hersenbloeding. Dokters voerden een crianotomie uit en verwijderden een afgebroken stuk van het been van zijn schedel uit zijn hoofd. De dokter vertelde de familie van Yu dat hij in kritieke toestand was.

Na de chirurgische ingreep verbleef Yu op de ICU (intensive care). Om de folteringen die hij onderging geheim te houden, werden politieagenten in uniform en politiemannen in burger geplaatst buiten aan de deur van het ICU om te verhinderen dat mensen hem konden zien.

Omstreeks 4u in de namiddag op 3 maart moesten dokters een reanimatie uitvoeren om Yu in leven te houden. Hij stierf op 5 maart in de namiddag.

Agenten in burger geplaatst buiten het ICU

De politie had niet verteld aan Yu’s familie dat hij gestorven was. Ze namen gewoon zijn lichaam mee in hun eigen wagen. Toen de familie er achter kwam dat Yu gestorven was, eisten ze hem te mogen  zien. De afgevaardigde bewaker van Jiamusi ziekenhuis zei hen met tegenzin: “ik geef jullie niet meer dan 5 minuten”. Na deze 5 minuten voerden ze het lichaam weg van de plaats. De familie vroeg hen waar ze het lichaam naartoe brachten. Een politieman antwoordde: “terug naar de gevangenis.” Jiamusi gevangenis verschafte geen geschreven documentatie over de dood van Yu en ze lieten ook niet toe dat zijn familie de bewakingsvideo’s te zien kreeg. De familie eiste dat ze hem nog eenmaal konden zien. Vervolgens zei de bewaker dat elke kant van de familie slechts 2 personen konden sturen en deze konden enkel zijn gezicht zien.

Volgens mensen van het Jingxiang Uitvaartcentrum te Jiamusi gaf de politie van Jiamusi gevangenis gedetailleerde instructies hoe het lichaam bij aankomst bewaard moest worden. Ze vroegen dat het lichaam in de kelder opgeslagen moest worden en gaven specifieke instructies. “Niemand krijgt toestemming het lichaam te zien, met inbegrip van de familie van de overledene omdat het een Falun Gong beoefenaar is.” Echter, na dit alles, was zijn lichaam niet naar het begrafeniscentrum gebracht. In plaats daarvan, hield de gevangenis het lichaam bij hen, zodat het weggehouden kon worden van het publiek.

Meer informatie kan gevonden worden op de website: http://www.clearwisdom.net/html/articles/2011/3/12/123761.html.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular