Ontvoeringen en lange gevangenisveroordelingen voor Falun Gong in aanloop van het partijcongres

09-12-2012 Het 610 Bureau

NEW YORK – Inwoners van China die Falun Gong beoefenen hebben de afgelopen maanden in heel China te maken gehad met een nieuwe golf van intensieve vervolging terwijl de Communistische Partij zich voorbereidde op het 18e partijcongres op 8 november. Beoefenaars en mensenrechtenadvocaten in China hebben gerapporteerd over een toename van ontvoeringen naar hersenspoelcentra, martelingen, lange gevangenistermijnen en een grotere druk op degenen die vastgehouden worden om ze te “transformeren”.

“De laatste tijd is de vervolging van Falun Gong erg intens,” merkte vooraanstaand advocaat Jiang Tianyong in augustus op via Twitter. “Er zijn verschillende gevallen geweest waar straffen van meer dan 10 jaar uitgedeeld werden. Er waren zes aangeklaagden in Harbin…vier mensen kregen 14 jaar, één persoon kreeg 13 jaar en één persoon een veroordeling van 11 jaar. Het is werkelijk waanzin!

Jiang verwees zeer waarschijnlijk naar de 51 jaar oude mevr. Tian Xiaoping, en minstens nog vijf anderen uit het noordoosten van China. Ze werden in november 2011 door de politie ontvoerd toen ze een bezoek brachten aan de dochter en de weduwe van een beoefenaar die dichtbij de Jiamusi gevangenis doodgemarteld was en waarvoor een petitie in omloop was geweest die door duizenden ondertekend werd (nieuws). Ze hebben de hierboven vermelde straffen afgelopen zomer gekregen tijdens een vals proces.

Gelijke lange termijnstraffen werden op verschillende plaatsen in China uitgedeeld aan Falun Gong beoefenaars door rechters die onder druk staan van de Communistische Partij comités. Ook in juli hebben rechters twee mannen veroordeeld – dhr. Zheng Xiangxing en dhr. Bian Licao – tot 10  en 12 jaar gevangenis alleen omdat ze Falun Gong beoefenen en  flyers en DVD’s uitdeelden over de Chinese Performing Arts show Shen Yun. Meer dan 1200 mensen appeleerden voor Meneer Zheng en zetten hun handtekeningen voor zijn vrijlating (meer over de handtekeningenacties)

Ontvoering naar hersenspoelcentra

In sommige steden hebben de veiligheidsdiensten lokale inwoners ontvoerd en overgebracht naar detentiecentra voor een “heropvoeding”  welke door gevangenen de naam “hersenspoelcentra”  heeft kregen.

Het gebruik van zulke centra komt sinds 2010 meer voor als onderdeel van een vernieuwde driejarige campagne om Falun Gong beoefenaars te “transformeren” (Analyse). Hoe dan ook, in sommige regio’s van China vertelde de politie tegen gevangenen of hun families dat de persoon vastgehouden zou worden – soms voor maanden -  tot na het 18e Partij Congres.

Eén schooljuffrouw uit de provincie Hebei, mevr. Lu Caixia, werd ontvoerd, haar huis werd doorzocht, en ze werd in juli naar zo’n centrum gebracht. Haar familie deed herhaaldelijk pogingen om haar te bezoeken en eiste haar vrijlating, maar er werd uitdrukkelijk verteld dat ze vastgehouden zou worden tot na het congres in november.

Onder degenen die ontvoerd werden zijn er ook die niet meer terug naar huis zullen keren. Vorige maand stierf een 65 jaar oude vrouw in het zuiden van China na drie weken vasthouding in een hersenspoelcentrum in de provincie Hunan. Volgens bronnen in China ontvoerde de politie haar in september uit haar huis met de aankondiging dat zij “nog wat te leren had” voor het 18de Communistische Partijcongres.

Meer intensieve vervolging in de gevangenissen

Ondertussen zijn er details uitgelekt uit gevangeniskampen die aangeven dat er een nieuwe golf van intense martelingen uitgevoerd worden binnen de gevangenismuren. De Minghui website kreeg informatie vanuit China dat in de Gongzhuling gevangenis in Jilin en in de vrouwengevangenis van Heilongjiang beoefenaars die weigerden hun geloof te verwerpen of zich te laten transformeren, overgebracht werden naar een speciale afdeling waar ze intensief mishandeld werden. Volgens de echtgenoot van Sun Fengjie, werd zij wakker gehouden en gedwongen om te zitten op een kleine stoel gedurende 14 uren per dag.

Essentiële achtergrondinformatie

In juli 1999 lanceerde de Chinese autocratische Communistische Partij een onwettige campagne van arrestaties, geweld en propaganda tegen de Chinese inwoners die Falun Gong (of Falun Dafa) beoefenen met de bedoeling de beweging te “vernietigen”. De voormalige leider van de Communistische Partij Jiang Zemin lanceerde de vervolging uit angst dat de groeiende populariteit van de beweging onder het Chinese volk (70 tot 100 miljoen) zijn eigen heerschappij zou overschaduwen (artikel). Sindsdien heeft het Falun Dafa informatiecentrum, dat gevestigd is in New York, meer dan 3.500 sterfgevallen en meer dan 80.000 gevallen van marteling gerapporteerd. De verenigde Naties, Amnesty International, Chinese mensenrechtenadvocaten, en buitenlandse media hebben ook gerapporteerd over sterfgevallen en martelpraktijken bij Falun Gong beoefenaars die opgedragen werden door Chinese ambtenaren (voorbeelden). Honderden en duizenden Chinese inwoners die Falun Gong beoefenen verblijven in gevangenschap, waardoor zij de grootste groep gewetensgevangenen vormen in China (artikel). Falun Gong is een traditionele Chinese spirituele discipline die van nature Boeddhistisch is, maar niet tot de religie van het Boeddhisme behoort. Het bestaat uit langzame bewegingen of “qigong” oefeningen, meditatie en onderwijs gericht op het dagelijks leven en gebaseerd op Waarachtigheid, Mededogen, Verdraagzaamheid.

Bron http://faluninfo.net/article/1261/?cid=84

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular