Ondanks gepraat over hervormingen, worden Falun Gong beoefenaars onwettig vastgehouden in werkkampenRechtbank negeert beroep van onwettig opgesloten gevangene

12-04-2013 Rechtsmisbruik

Een gevangen Falun Gong beoefenaar blijft mishandelingen ondergaan en strafverlengingen krijgen terwijl Chinese functionarissen praten over het hervormen of zelfs afschaffen van het werkkampensysteem.

Dhr. Cao Dong ging in beroep tegen zijn onwettige opsluiting in een werkkamp in Beijing, maar wordt nu al meer dan drie maanden genegeerd, ondanks hulp van een internationaal erkende mensenrechtenadvocaat, zo vernam het  Falun Dafa Informatie Centrum onlangs.

Cao werd op 8 juni 2012 ontvoerd uit een privéwoning, nadat meer dan tien politieagenten het huis met geweld waren binnengedrongen en er volgens gerechtsdocumenten “75 Falun Gong boeken en 14 kopieën van Falun Gong materiaal vonden.”

Advocaat Li Xiongbing, bekend om zijn opvallende verdediging van een Falun Gong beoefenaar in 2006 (zie ook het boek  A Sword and a Shield: China’s Human Rights Lawyers), argumenteerde dat de arrestatie onwettelijk was en dat, volgens de wet, dhr. Cao onvoorwaardelijk vrijgelaten moet worden. Het committee van het werkkamp Beijing weigerde het beroep in oktober 2012. De Xicheng District Intermediate Court, de volgende hogere autoriteit, negeerde het beroep sinds 9 november.

Levende geschiedenis


Hier volgt een opsomming van de mishandelingen die Cao Dong persoonlijk ondervond gedurende het nu bijna 14 jaar durende vervolgingsbeleid van het Chinese regime.

Vóór zijn meest recente arrestatie werd hij drie keer eerder gearresteerd en zat hij al meer dan 10 jaar in de gevangenis, waarbij hij verschillende malen tot op de rand van de dood toe gemarteld werd. De aanklacht bij zijn arrestatie luidde: het lezen van Zhuan Falun, het belangrijkste boek van Falun Gong, het afdrukken van materialen die politiegeweld aanklaagden en het “uitlekken van staatsgeheimen.”

De laatste aanklacht kwam in 2006, nauwelijks twee uur na een persoonlijk gesprek tussen hem en Edward McMillan-Scott, vicepresident van het Europese Parlement. Onderwerp van het persoonlijk gesprek was de echtgenote van Cao, ook een Falun Gong beoefenaar, die toen mishandeld werd in een vrouwenwerkkamp in Beijing.

De politie had het gesprek afgeluisterd en veroordeelde Cao tot vijf en een half jaar gevangenis. Dhr. McMillan-Scott legde de zaak van dhr. Cao en diens vrouw, Yang Xiejing, voor aan de internationale gemeenschap, maar dhr. Cao bleef vastzitten tot 2011, twee jaar nadat mevr. Yang uiteindelijk overleden was na aanhoudende mishandelingen in het werkkamp.

Gesprekken over hervormingen

De zaak van dhr. Cao komt op het moment dat de nieuwe leiding in Beijing praat over hervorming van het controversiële Heropvoeding door Arbeid (HDA)-systeem. Het blijft onduidelijk, echter, hoe deze hervorming eruit zal zien en of deze er werkelijk zal komen. Het is ook onduidelijk of een hervorming van het HDA systeem een effect zal hebben op China's politieapparaat als een geheel of, in het bijzonder, de onwettige vervolging van Falun Gong.

“Een echte hervorming houdt de onvoorwaardelijke vrijlating in van Coa Dong en honderdduizenden andere Falun Gong beoefenaars,” stelt Levi Browde, directeur van het  Falun Dafa Informatie Centrum. “En [betreft] niet alleen het HDA systeem, maar ook de veelheid aan gevangenissen, “black jails” en hersenspoelingcentra.”

“Het zou betekenen dat de rechten die vastgelegd zijn in de Chinese grondwet gegarandeerd worden voor Falun Gong beoefenaars. Het houdt ook de rechtzetting in van de ontelbare misdaden die het communistische regime Falun Gong beoefenaars en hun families heeft aangedaan,” concludeerde Browde.

Bron http://faluninfo.net/article/1295/Falun-Gong-Detainee-Wrongfully-Held-at-Labor-Camp-Amidst-Talks-of-Reform/?cid=84

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular