Film over het oogsten van organen won als beste documentaire

22-12-2014 Orgaanroof

Door Zhou Hang en Zhang Xiaoqing, Epoch Times. “Davids and Goliath,” een film over het oogsten van organen bij levende Falun Gong beoefenaars in China, won als beste documentaire op het 9de Hamilton film festival te Canada.

Screenshot van Davids and Goliath, een docu-film over orgaanoogst van levende gewetensgevangenen. De film won de prijs van beste documentaire op het Hamilton Film Festival in Canada op 9 november, 2014. (Epoch Times).

“Davids en Goliath,” richt zich op het onderzoek naar orgaanoogst in China dat uitgevoerd werd door Canadees mensenrechtenadvocaat David Matas en voormalig Canadees staatssecretaris (Azië-Pacific) David Kilgour. De film bevat een aantal interviews van patiënten die orgaantransplantaties ondergingen in China.

“Het is een fantastische documentaire, maar ongelooflijk triest en afschuwelijk. Het heeft een diepe indruk gemaakt op een ieder van ons die het gezien heeft. Dus het was gemakkelijk om deze te kiezen als beste documentaire,” zei Nathan Fleet, administratief directeur van het Hamilton film festival.

In maart 2006 bevestigden twee ooggetuigen dat Falun Gong beoefenaars vastgehouden werden in Sujiatun, een voorstad van de stad Shenyang, in het noordoosten van China's provincie Liaoning. Ze zeiden dat de beoefenaars vastgehouden werden als een soort levende orgaandonorbank en dat hun organen zouden geoogst worden als er een gepaste patiënt op zoek zou zijn naar een transplantatie. Meer getuigenissen volgden daarna.

Falun Gong is een spirituele praktijk die sinds 1999 in China verboden en vervolgd wordt door de Chinese Communistische Partij. Naar schatting worden er miljoenen van zulke beoefenaars vastgehouden in China, waar ze in het bijzonder blootgesteld worden aan marteling en hersenspoeling. Informatie over de vervolging wordt strikt gecensureerd door de CCP.

Matas en Kilgour voerden een onafhankelijk onderzoek uit en verzamelden bijhorende bewijzen en getuigenissen en publiceerden een rapport in juli 2006. Als vervolg op het rapport, publiceerden de twee het boek “Bloody Harvest” in 2009. “State Organs,” samengesteld door Matas en dr. Torsten Trey, werd in juli 2012 gepubliceerd. Het verdiepte zich nog verder in de betrokkenheid van de Chinese overheidsinstituten bij orgaan oogsten.

David Matas, een Canadese mensenrechtenadvocaat, geïnterviewd in de film Davids and Goliath.  (Epoch Times).
David Kilgour, voormalig Canadees parlementslid en staatssecretares van Azië-Oceanië, geïnterviewd in de film Davids and Goliath  (Epoch Times).

 

Het Matas-Kilgour rapport verklaart dat tussen 2000 en 2005, ongeveer 41.500 orgaantransplantaties uitgevoerd werden in China waarvan de bron van organen onverklaarbaar blijkt. Ze concludeerden dat Falun Gong aanhangers de hoogst waarschijnlijke bron waren voor deze transplantaties. De Amerikaanse onderzoeker en journalist Ethan Gutmann schatte dat tussen 2000 en 2008 ongeveer 65.000 Falun Gong aanhangers mogelijk vermoord werden voor hun organen.

Matas en Kilgour werden beiden apart genomineerd voor de 2010 Nobelprijs voor de Vrede voor het werk dat ze leverden over orgaanoogst in China.

De regisseur van de documentaire, Li Yun Xiang, was geschokt toen hij voor het eerst leerde over orgaanoogst misdaden. “Ik vond het moeilijk om te accepteren omdat het een fundamentele uitdaging is voor de menselijke moraliteit. Met het verstrijken van de tijd kwamen meer en meer bewijzen naar boven. Ik wist dat dit inderdaad gaande is.” zei hij.

Li voegde er nog aan toe, “Ik vraag het publiek om deze film eens rustig te bekijken, van het begin tot het eind. Denk eens na over de bewijzen die in de film naar voren geschoven worden en vorm je eigen oordeel.”.

Nathan Fleet drukte zijn wens uit dat de film meer mensen wereldwijd zou inspireren en een einde zou maken aan deze misdaad tegen de mensheid. “Het zijn zulke films die naar het grote publiek gebracht moeten worden, zodat meer mensen bewust gemaakt kunnen worden dat dit gebeurt en hoe het gebeurt. Zulke dingen moeten gestopt worden,” zei Fleet.

Het Hamilton filmfestival vond plaats in Hamilton, Ontario Canada, van 3 tot 9 november en bevatte 140 films van over de hele wereld.

“Davids en Goliath” is één van de finalisten in het Viewster Online Film Festival. De film is momenteel gratis te zien op het domein van het festival.

Een poster van de film Davids en Goliath. Davids en Goliath, een docu-film over het oogsten van organen bij levende gewetensgevangenen, won op 9 november 2014 als beste documentaire op het Hamilton filmfestival in Canada (Epoch Times).

Bron http://www.theepochtimes.com/n3/1080031-film-on-organ-harvesting-wins-best-documentary/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular