Shanxi zaak toont veelvoudige schending van de wet door Chinese autoriteiten

10-05-2015 Rechtsmisbruik

(Minghui.org) Een districtsgerechtshof in de provincie Shanxi probeerde eerder deze maand een Falun Gong beoefenaar te berechten voor het verspreiden van informatiematerialen. De hoorzitting werd opgeschort toen de verdedigend advocaat een van de vele schendingen van de juridische procedures ter discussie stelde. Van de arrestatie tot aan de rechtszitting braken de autoriteiten herhaald de wet.

Onwettig arrest

Mevrouw Xu Xiucai, bijna 60, werd op 13 september 2014 illegaal vastgezet door een bewaker in de buurt van een militaire bouwplaats in Datong, provincie Shanxi. De bewaker vermoedde dat ze materialen over Falun Gong aan het verspreiden was en onderzocht haar zonder verdere aanleiding.

Beambten van het nabijgelegen politiebureau kwamen en namen mevrouw Xu in hechtenis. Ze sloegen haar lange tijd en probeerden haar zo tot een bekentenis te dwingen. Toen hun handen pijn begonnen te doen, deden ze hun schoenen uit en gebruikten deze om haar te slaan. Mevrouw Xu blijft in politie hechtenis.

Politie marteling verbloemd tijdens verhoor

Verdedigend advocaat Dhr. Wang Yu reisde van Beijing om te werken aan mevrouw Xu’s zaak. Hij rapporteerde aan het procuraat van Datong dat de politie marteling had toegepast tijdens het verhoor en verzocht om een onderzoek. Het sectiehoofd van de Openbare Vervolgingssectie antwoordde, “kunt u daar bewijs van overleggen?”

Een openbaar aanklager van de Beschuldigingen en Beroep Divisie, waar Dhr. Wang zijn klacht indiende, zei, “De voornaamste taak van het procuraat is het uitvaardigen van beschuldigingen gebaseerd op bewijs dat door de politie aangedragen is. Het valideren van de authenticiteit van het bewijs is van secundair belang.”

Het procuraat weigerde het misbruik door de politie van mevrouw Xu te onderzoeken en beweerde dat de video opnames van het politiebureau van die dag niet opgehaald konden worden.

Afluisteren van advocaat-cliënt conversatie

Toen meneer Wang en een andere advocaat mevrouw Xu bezochten in het detentiecentrum op 1 april 2015, ontdekten ze dat bewakers hun vertrouwelijke conversatie afgeluisterd hadden.

De advocaten vertelden de directeur van het detentiecentrum dat het wettelijk bepaald is dat een conversatie tussen een advocaat en zijn cliënt niet gemonitord mag worden. De directeur antwoordde, “Dit is de regel hier.”

Supporters weerhouden van het deelnemen aan de zitting

Op de dag van de hoorzitting, 2 april 2015, was er een strikte beveiliging buiten het gerechtshof. Gewapende politie bemande waterkanonnen op twee brandweerwagens die buiten het Nanjiao districtsgerechtshof in Datong geparkeerd stonden. Politie blokkeerde de straat. Veel politiemannen in zowel uniform als in burger patrouilleerden de straten.

Het hof arrangeerde een paar tientallen “publieksleden” uit het politiedepartement en andere bureaus om in het gerechtshof te zitten. Mevrouw Xu’s vrienden, die gekomen waren om haar te steunen tijdens de hoorzitting werden de toegang ontzegd.

Verzaken om een dagvaarding in te dienen voor de zitting

Toen de hoorzitting begon, vroeg meneer Wang de rechter waarom het hof zijn cliënt geen dagvaarding had uitgebracht voor de hoorzitting. Volgens Artikel 182, item 3 van de “Criminele Procedurele Wet van de Volksrepubliek China”, moet het hof een dagvaarding afleveren aan de verdachte niet later dan drie dagen voor de rechtszitting. De rechter had geen antwoord.

Verdedigende advocaten misleid om het gerechtshof te verlaten

Na het bespreken van de dagvaarding voor een half uur, kondigde de rechter een schorsing aan. Beide advocaten van mevrouw Xu verlieten de rechtszaal, denkend dat dit het einde van de rechtshandelingen van die dag was. Het proces werd echter illegaal doorgedrukt zonder aanwezigheid van verdedigende advocaten.

Bron http://en.minghui.org/html/articles/2015/4/21/149818.html

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular