Workshop “Orgaanroof in China” in het Europese Parlement bespreekt juridisch raamwerk om China's orgaanhandel een halt toe te roepen

14-06-2015 Orgaanroof

(Minghui.org) Op 21 april 2015 werd er in het Europese Parlement een workshop “Orgaanroof in China” gehouden, die de schijnwerpers richtte op de gruwelen die in China plaatsvinden.

De workshop werd georganiseerd door de afdelingen Public Health and Food Safety (ENVI), Science for the Committee on the Environment en het Policy Department A-Economy. Het was de tweede officiële vergadering van de EU over het onderwerp sinds de resolutie die China maant te stoppen met het roven van organen van dissidenten, evenals religieuze en etnische minderheidsgroepen.

De workshop “Orgaanroof in China” werd op 21 april 2015 gehouden in het Europese Parlement in Brussel.
Europees Parlementslid Miroslav Mikolasik (links), Human Rights Sub-Committee (DROI), zat de workshop voor.

De workshop van drie uur besprak twee onderwerpen: de staat van internationale menselijke orgaantransplantaties (handel) en de stijging in orgaanhandel.

Mevrouw  Jöelle Hivonnet, een beambte van de European External Action Service (EEAS), vergeleek de wetten van China, Europese landen en internationaal recht in haar toespraak, “De staat van de internationale orgaanhandel”.

Dhr. Stefaan van der Spiegel, teamleider van “Substances of human origin”, Directorate-General for Health and Food Safety, introduceerde wetgeving over orgaandonatie in Europa.

Dr. Beatriz Dominguez, Medisch Adviseur van de National Transplant Organization van Spanje en covoorzitter van de Declaratie van Istanbul Custodian Group gaf in haar toespraak “De Istanbul Declaratie, aanbevolen strategieën voor de EU”, de aanbeveling dat de EU de gedwongen orgaanoogst in China vanuit een wereldwijd perspectief bekijkt. Ze stelde ook voor dat de EU een wetgeving opricht die gelijkwaardig is aan die van de Istanbul Declaratie.

Dr. Francis L. Delmonico, professor chirurgie aan de Harvard Medical School, analyseerde het huidige beleid van orgaandonatie en transplantatie in China. Hij benadrukte dat de wereld gedwongen orgaanoogst moet veroordelen als een eerste stap om de misdaad te stoppen.

In zijn toespraak “Staatsorganen: Transplantatie misbruik in China” introduceerde voormalig Canadees Staatssecretaris voor Afrika, de Cariben, Latijns-Amerika en Azië-Pacific, Dhr. David Kilgour,  een onderzoek naar de zeer winstgevende handel van het Chinese regime van massale orgaanroof op Falun Gong beoefenaars.

Dr. Marie Charlotte Bouesseau, Adviseur voor de World Health Organization (WHO), sprak over de ethische donatie en gebruik van een wereldwijd menselijk orgaan raamwerk.

Dhr. Huige Li, professor in vasculaire farmacologie aan de Johannes Gutenberg Universiteit, besprak de herkomst en  opkomst van orgaanroof in China in zijn toespraak “Orgaanverwerving van ter-dood-veroordeelde gevangenen en gewetensgevangenen in China”.

Europees Parlementslid, Dhr. Peter Liese wordt geïnterviewd tijdens de workshop die in Brussel gehouden werd.

Na de workshop zei Dhr. Peter Liese, Europees Parlementslid, “We hebben helaas een hoop bewijs dat zegt dat gedwongen orgaanoogst plaatsvindt. Daarom moeten we er nauwkeuriger naar kijken en het zichtbaar maken voor het publiek en dan druk zetten op de Chinese autoriteiten om het echt te stoppen, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.”

“We moeten de Europese Unie er als een geheel in betrekken. Het parlement heeft haar verklaring afgelegd. Het is goed dat de commissie en Juridische Actie Dienst hier zijn geweest. We moeten ook de raad hierin betrekken. Ik heb het gericht aan de gezondheidscommissaris en wacht op een antwoord. Ik hoop dat hij er na de workshop snel op terugkomt. En ik zal ook contact opnemen met mijn collega's in het comité van Buitenlandse Zaken, zodat zij het ook kunnen agenderen, erin betrokken worden en het benoemen.”

“We moeten het bekijken vanuit Europees en nationaal niveau. Europeanen die naar China gaan of elders om een orgaan te verkrijgen, afkomstig van iemand die werd gedwongen te ‘doneren’, moeten ervan bewust worden gemaakt dat dit een misdaad is, waaraan men niet medeplichtig moet worden.”

“Het doel van de vergadering was in de eerste plaats om voor iedereen in de Europese Unie te benadrukken en openbaar te maken, dat we een probleem hebben. En om te bekijken op welke wijze we het probleem kunnen oplossen.”

“Het was natuurlijk duidelijk dat een openbaar debat druk zou zetten op de Chinese autoriteiten en de autoriteiten in enig ander land ter wereld waar orgaandonatie onder onacceptabele omstandigheden gedaan wordt. Orgaanroof is een misdaad!”

“Het zou in de ban gedaan moeten worden en we zouden alles moeten doen om zeker te stellen dat het niet gebeurt. En dat diegenen die het doen de grootst mogelijke druk krijgen.”

Dr. Marta Lopez Fraga

Dr. Marta Lopez Fraga, Secretaris voor het Europese Comité voor Orgaantransplantatie (CD-P-TO), zei dat er een hoop bezorgdheid is in de internationale gemeenschap over de onwettige transplantatiepraktijken in China.

Ze zei, “Ik denk dat in deze workshop duidelijk gemaakt werd dat de publieke opinie buiten China er een van bezorgdheid is. En er is unanimiteit in de overtuiging dat deze praktijken niet voortgezet kunnen worden. De Chinese regering heeft gezegd dat ze deze praktijk dit jaar zou stoppen. Maar ze zullen nu moeten aantonen dat ze deze praktijken daadwerkelijk stoppen en ze moeten transparantie tonen.”

“Ik denk dat verschillende groepen verschillende verantwoordelijkheden hebben. De medische gemeenschap bijvoorbeeld heeft een hoop druk uitgeoefend. Chinese doctoren bijvoorbeeld die onbekende bronnen gebruikt hebben, kunnen hun data niet publiceren in wetenschappelijke vakbladen. Er is dus een hoop druk op de wetenschappelijke gemeenschap. Dit maakt een verschil.”

Initiatieven als vandaag evalueren de situatie in China met de kijk op het uitbreiden van commerciële links tussen China en de EU. Dus vragen ze naar bepaalde aspecten. Ik denk dus dat er in verschillende gebieden, beetje bij beetje, druk uitgeoefend kan worden zodat de situatie opgehelderd kan worden. En zodanig dat het transplantatiesysteem in China duidelijk wordt, transparant en eerlijk.”

Dhr. David Kilgour zei, “We keken naar het bewijs. We concludeerden dat er absoluut geen twijfel was dat dit plaatsvindt.”

“Wanneer we mensen lieten bellen met ziekenhuizen en detentiecentra in China, hadden ze Falun Gong beoefenaars gereed als in één of ander verschrikkelijk restaurant, waar ze zeggen dat ze kreeft hebben en dat je er eentje kan komen uitzoeken.”

“(voormalig Chinese Minister van Gezondheid) Huang Jiefu heeft nooit toegegeven dat er organen ontnomen werden van Falun Gong beoefenaars, die in de meeste gevallen om niks veroordeeld zijn, zonder hoorzitting of beroep. Zij werden gewoon voor drie jaar naar werkkampen gestuurd op een handtekening van de politie. Dit is een systeem dat afkomstig is van Stalin, Rusland en Hitler.”

Prof. Huige Li, Instituut van Farmacologie, Johannes Gutenberg Universiteit, Mainz (Duitsland); DAFOH Europese afgevaardigde.

Prof. Huige Li zei dat hij de Europese Unie voorgesteld had om enkele zaken te onderzoeken. Een was een onderzoeksartikel over orgaantransplantatie door Wang Lijun, die duizenden gevallen van orgaantransplantatie chirurgie in Jinzhou tussen 2004 en 2006 besprak.

“Dit betekent dat enkele duizenden levens verloren zijn gegaan in zogenaamd onderzoek. Jinzhou heeft een populatie van ongeveer 3 miljoen. Gebaseerd op gemiddelde aantallen van ter-dood veroordeelden in China, zou een stad van deze omvang ongeveer 50 ter-dood-veroordeelde gevangenen hebben. Dus de meerderheid van de orgaanbron zijn niet ter-dood-veroordeelden. Ik geloof dat het veelal gewetensgevangenen of Falun Gong beoefenaars zijn. De doctoren die in Wang Lijun's onderzoekproject betrokken waren gaven indirect toe dat ze organen van Falun Gong beoefenaars hebben gebruikt. Als de Verenigde Naties deze zaak zouden onderzoeken, zullen vele details blootgelegd worden.”

Bron http://en.minghui.org/html/articles/2015/4/25/149884.html

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular