Prominente Chinese gewetensgevangene gestopt aan de grensAmerikaans koppel lastig gevallen in China tijdens hun pogingen hun vader te bevrijden

16-08-2016 Rechtsmisbruik
Danielle Wang

New York – Danielle Wang, een Amerikaans staatsburger van Chinese afkomst en haar Amerikaanse echtgenoot keerden dinsdag met lege handen uit China terug. Ontstemd dat de Chinese regering niet toeliet dat haar vader Wang Zhiwen, één van de meest bekende Falun Gong beoefenaars in het land, China verliet, hoewel hij een geldig paspoort en visum had. Wang werd in 2014 uit de gevangenis vrijgelaten na een straf van 15 jaar uitgezeten te hebben, alleen omdat hij bekend stond als een Falun Gong coördinator in Beijing.

“Na twee weken non-stop surveillance door politie in zowel burger als in uniform, was het ons uiteindelijk toch gelukt een visum voor mijn vader te krijgen,” zei Danielle (Xiaodan) Wang. “Maar toen we bij de luchthaven aankwamen, verklaarde de grenscontrole dat zijn paspoort ongeldig was. Ze retourneerden het document na een hoek eraf geknipt te hebben en maakten zo in één seconde alles ongedaan waar we maanden naartoe gewerkt hadden. Nu zijn we bezorgd over wat er met hem gaat gebeuren.”

“De slechte behandeling van mijn vader door de Chinese autoriteiten is gewoonweg fout. Hij is bijna 70 jaar oud en een volledig ongevaarlijke en vriendelijke man. Na bijna twee decennia geleden te hebben, zou hij toegestaan moeten worden naar Amerika te gaan, waar hij verenigd kan worden met zijn familie en een leven in echte vrijheid kan leven.”

In 1999 werd Wang Zhiwen tot 16 jaar gevangenis veroordeeld na een show-proces dat op de Chinese nationale televisie uitgezonden werd. Hij werd eind 2014 vrijgelaten zonder veel ophef en heeft sindsdien geprobeerd zich met zijn dochter te herenigen. Wang is herhaaldelijk onderwerp geweest van internationale protesten door buitenlandse overheden en mensenrechten groeperingen. Zijn dochter Danielle heeft 17 jaar lang campagne voor hem gevoerd en is in 2013 samen met dochters van andere prominente gewetensgevangenen in China gehoord door het Amerikaanse Congres.

“Na alles wat de Chinese Communistische Partij Wang Zhiwen en zijn familie aangedaan heeft, is het verwerpelijk dat ze hem niet nu met rust kunnen laten of toestaan het land te verlaten. Helaas past dit in een breder patroon waarin paspoorten van Falun Gong beoefenaars willekeurig ongeldig verklaard worden en illegale detenties op luchthavens,” zegt Levi Browde, directeur van het Falun Dafa Information Center.

Bron http://faluninfo.net/article/1328/Prominent-Chinese-Prisoner-of-Conscience-Halted-at-the-Border/?cid=84

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular