Canadese zakenvrouw in China veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het beoefenen van Falun Dafa

28-08-2020 Arrestaties
Sun Qian, een Falun Dafa beoefenaar en Canadees staatsburger zit sinds februari 2017 in China gevangen. Hier een ongedateerde foto. (The Epoch Times/Handout)

Sun Qian, een Canadese zakenvrouw die mede-eigenaar was van een miljoenenbedrijf is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in China, omdat ze Falun Dafa beoefent. Ze werd in februari 2017 gearresteerd in Peking en is sindsdien in hechtenis gehouden. Ze werd op 30 juni veroordeeld door een rechtbank in Peking, volgens één van haar voormalige advocaten, Xie Yiyan.

“Sun Qian is onschuldig”, zei Xie. “Het arresteren en aanklagen van Sun Qian was vanaf het begin al illegaal.”

Xie zei dat de veroordeling van Sun in strijd is met de eigen grondwet van China, die de vrijheid van geloofsovertuiging voorschrijft. Hij zei dat het vonnis de rechtsstaat met de voeten treedt en de criminele handelingen laten zien van alle betrokkenen bij deze onrechtvaardige zaak.

Xun Li, voorzitter van de Canadese Falun Dafa Association, riep op tot onmiddellijke vrijlating van Sun.

“Sun heeft al meer dan drie jaar geleden moeten lijden door toedoen van de Communistische Partij. Ze wordt illegaal gevangen gehouden en lichamelijk en geestelijk gemarteld. Er zijn berichten over haar dat ze is geboeid, vastgeketend aan een stalen stoel, met peperspray in het gezicht werd gespoten en lijdt onder aanhoudende hersenspoeling en psychologische manipulatie”, zei Li.

Sun is sinds haar arrestatie vertegenwoordigd door een tiental advocaten, die allemaal haar zaak moesten laten vallen onder druk van de Chinese autoriteiten. Sinds 2019 mag ze alleen nog maar een door de overheid aangewezen advocaat inschakelen, die in het beste geval om clementie kan vragen in plaats van te pleiten voor haar onschuld.

De zaak Meng

Xie zei dat één van de belangrijkste redenen dat de zaak van Sun meer dan drie jaar voortsleepte alvorens ze op 30 juni werd veroordeeld tot een lange gevangenisstraf, de zaak van Meng Wanzhou is.

Meng, de CFO van China’s Huawei Technologies, werd in december 2018 in Vancouver gearresteerd op basis van een verzoek tot uitlevering van de Verenigde Staten. Kort daarna arresteerde China de Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor.

Eind mei verwierp het Hooggerechtshof van Brits-Columbia een verzoek van Meng om vrijgelaten te worden.

Kort daarna, op 19 juni, werden Kovrig en Spavor formeel aangeklaagd voor spionage in China.

Sinds de arrestatie van Kovrig en Spavor heeft Peking er regelmatig op gewezen dat de arrestaties geen verband hielden met de arrestatie van Meng. Maar het regime veranderde van koers op 24 juni toen een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voorstelde dat als Meng zou worden vrijgelaten, de twee Canadezen zouden kunnen worden bevrijd.

Xie zei dat dezelfde tactiek een rol speelt in de zaak van Sun, gezien het tijdstip waarop Sun plotseling een zeer lange gevangenisstraf heeft gekregen.

Hij zei dat verschillende mensenrechtenadvocaten in China een open brief hebben geschreven aan de Canadese premier Justin Trudeau voorafgaand aan zijn reis naar China in 2017. Ze vertelden hem dat de arrestatie en detentie van Sun illegaal is, hopend op zijn hulp om haar vrij te krijgen.

Dwang

Volgens Xie stemde Sun ermee in om een door de overheid aangewezen advocaat te gebruiken, omdat ze daartoe gedwongen werd. Hij zei ook dat ze geestelijk zo erg gemanipuleerd was dat ze besloot om haar vermogen – honderden miljoenen dollars – te doneren aan het detentiecentrum waar ze werd vastgehouden.

“Sun Qian heeft in principe alles opgegeven. Echter, ze deed dat terwijl ze gevangen werd gehouden en niet vrij was. Wettelijk gezien zou het niet geldig moeten zijn, omdat het geen uitdrukking is van haar vrije wil”, zei Xie.

Voor haar arrestatie was Sun oprichter en vice-president van Beijing Leadman Biochemistry, een miljoenenbedrijf dat ze samen met haar man, Shen Guangqian, bezat.

De zus van Sun, Sun Zan, vertelde The Epoch Times in eerdere interviews dat Shen samenspande met Chinese ambtenaren om Sun te laten opsluiten, zodat hij haar aandelen in het bedrijf kon overnemen.

“[Shen] heeft samengespannen met bepaalde personen van het openbare veiligheidsbureau en gebruikte het beleid voor het onderdrukken van Falun Gong om de illegale detentie en vervolging van Sun tot stand te brengen”, zei Sun Zan.

Canadese parlementariërs en Amnesty International hebben er herhaaldelijk bij Peking op aangedrongen Sun vrij te laten. Het Europees Parlement heeft ook gevraagd om haar vrijlating als onderdeel van een resolutie waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen mensenrechtenschenders in China.

Li, de voorzitter van de Falun Dafa Association van Canada, zei dat Sun onschuldig is en überhaupt niet gearresteerd had moeten worden.

“De vervolging van Falun Gong is in strijd met het VN-Handvest en andere internationale mensenrechtenverdragen. Het schendt ook China’s eigen grondwet en wetten”, zei hij.

Falun Dafa, ook wel bekend als Falun Gong, is een meditatiediscipline die gebaseerd is op waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid en die volgens beoefenaars de gezondheid en het welzijn verbetert. Het wordt in China al sinds 1999 wreed onderdrukt, toen de toenmalige Chinese leider Jiang Zemin een brede campagne van vervolging tegen de praktijk begon.

Voordien toonden overheidsgegevens aan dat 70 tot 100 miljoen mensen in China beoefenaars van Falun Dafa waren.

Bron https://www.epochtimes.nl/canadese-zakenvrouw-in-china-is-veroordeeld-tot-8-jaar-gevangenisstraf-voor-beoefening-van-falun-dafa_12821.html

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular