Interview met Duitse mensenrechtenadvocaat over de rechtszaak tegen voormalig president van China

Reportage van "Radio Free Asia" - Dhr Wolfgang Kaleck, een advocaat uit Berlijn en bekend voor zijn vertegenwoordiging van Duitse slachtoffers die vervolgd zijn door de Argentijnse militaire dictator Pinochet is ingeschakeld door Falun Gong beoefenaars om een rechtszaak in te dienen bij het Hooggerechtshof tegen Jiang Zemin en andere Chinese leiders ten laste van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De rechtszaak werd ingediend op 21 november 2003.

Op 20 november 2001, maakten 35 westerse boefenaars een vreedzaam beroep op de vrijheid van Falun Gong beoefenaars op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, China. Ze werden geweldadig gearresteerd en afgevoerd. Vandaag, twee jaar na het incident, dienden sommigen van de Duitse Falun Gong beoefenaars die meededen een rechtszaak in die de voormalig president van China, Jiang Zemin, en andere Chinese leiders beschuldigt van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en misdaden van foltering. Ze vertrouwden de vermaarde Duitse advocaat, dhr. Wolfgang Kaleck deze zaak toe en dhr. Kaleck werd geïnterviewd door een reporter van RFA.

Dhr. Kaleck: “Ik zou graag kort de rechtszaak willen introduceren voor het publiek \[van de RFA] in China. Op 21 november 2003, gebruikten we namen van meer dan 40 slachtoffers om een rechtszaak in te dienen bij het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe tegen voormalig president van China, Jiang Zemin, en andere leiders die verantwoordelijk zijn voor deze vervolging. De reden voor deze straf-rechtszaak is de intiatie van een wrede vervolging tegen Falun Gong beoefenaars tussen 1999 en 2003. De vervolging, die voortduurt tot op de dag van vandaag, is een schending van de mensenrechten en een schending van landelijke wetten en internationale conventies. Ik hoop dat het Hooggerechtshof deze rechtszaak kan bekrachtigen en een onderzoek kan instellen.”

Een Chinese student rechten van de universiteit van Zhejiang wijdde uit over de rechtszaak ingediend door dhr. Kaleck:

De aanklagers zijn 44 slachtoffers, waarvonder meer dan tien van Duitse afkomst. Het 90 pagina’s tellende ingediende dossier schetst de persoonlijke ervaringen van 15 slachtoffers die momenteel buiten het Chinese vaste land wonen en meer dan 800 gevallen van marteling die geresulteerd hebben in de dood. Dhr. Kaleck denkt dat het belang van deze zaak gelijk staat met de rechtszaak tegen Augusto Pinochet en de aanhoudende zaak tegen voormalig Joegoeslavisch president Slobodan Milosevic.
Het bovenstaande was een reportage van Radio Free Asia’s Duitse correspondent Tian Yi.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular