Hongkong’s hoogste gerechtshof oordeelt in voordeel van Falun Gong

BBC – Hongkong’s hoogste gerechtshof heeft de veroordelingen van acht beoefenaars van de spirituele beweging Falun Gong teniet verklaard. Ze waren gearresteerd na gedemonstreerd te hebben buiten het Chinese overheidsgebouw in Hongkong drie jaar geleden… Omdat een eerdere beslissing van het hof had geoordeeld dat hun demonstratie in feite legaal was, besloot het Hof van Laatste Beroep dat de Falun Gong beoefenaars niet vervolgd hadden mogen worden voor het verzet tegen wat in feite een illegale poging was van de politie om ze te arresteren en verbaliseren.

Het hof zei dat de politie zichzelf geconfronteerd zag met een extreem moeilijke situatie en niet teveel bekritiseerd zou moeten worden. Maar feit blijft dat er jaarlijks honderden vreedzame demonstraties plaatsvinden in Hongkong. De strafrechtelijke vervolging van Falun Gong beoefenaars was buitengewoon ongebruikelijk. Sommigen zullen het teniet verklaren van de veroordelingen zien als een bewijs voor de juridische onafhankelijkheid van het territorium (Hongkong). Anderen zullen argumenteren dat dit toont dat het een slecht geadviseerde, politiek gemotiveerde strafrechtelijke vervolging was, die om te beginnen al nooit voor de rechter gebracht had mogen worden.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular