Falun Gong wint motie in historische rechtzaak tegen voormalig leider van China

[Toronto – FDI] Canadese Falun Gong beoefenaars wonnen maandag een belangrijke motie die de baan ruimt voor berechting door middel van een civiele rechtszaak ten belope van 20 miljoen dollar tegen voormalig Chinees staatshoofd, Jiang Zemin, en vier andere beambten wegens marteling.

Meester Glustein van het Opperste  Gerechtshof van Ontario gaf toe aan het verzoek van de aanklagers om hen vrij te stellen van het indienen van de aanklacht en andere gerechtelijke documenten bij de verdediging. China heeft geweigerd de documenten in ontvangst te nemen.

“De aanklagers hebben alles gedaan wat in hun macht lag om de claim te betekenen” zei Meester Glustein in een 5 pagina’s tellend besluit. Hij stelde tevens dat het in het belang van het recht is dat er een ontheffing van de betekening komt, zodat de zaak doorgang kan vinden. “De aanklagers zijn niet in staat deze aantijgingen (systematische vervolging en schendingen van genocide, marteling en misdaden tegen de mensheid) verder te vervolgen tenzij het hof hen ontheffing verleent voor het betekenen van de aanklacht.”

De Ontario zaak bevestigt dat de vijf beklaagden de systematische en wrede vervolging van zes Canadese aanklagers en honderdduizenden andere Falun Gong beoefenaars in China gedirigeerd hebben. Eén van de aanklagers, professor Kunlun Zhang, was een Canadees staatsburger ten tijde van zijn gevangenschap en marteling in China.

Meester Glustein’s besluit volgt na een onafhankelijk Canadees rapport dat op 6 juli vrijgegeven werd, dat aantoont dat de Chinese overheid en haar verschillende departementen vitale organen geroofd hebben van een groot aantal Falun Gong beoefenaars en gewetensgevangenen sinds 1999 en daarmee hun dood veroorzaakt hebben. (Nederlandse vertaling: http://www.faluninfo.nl/boek/kilgour_matas.html).

De aanklagers streven nu een definitieve veroordeling na, waarschijnlijk door een veroordeling bij verstek – wat betekent dat de beklaagden hun zaak niet zullen verdedigen. Deze zaak is één van de 54 civiele en criminele juridische procedures in 33 landen tegen Jiang Zemin en andere overheidsfunctionarissen. Falun Gong beoefenaars hebben reeds enkele rechtszaken met een veroordeling bij verstek gewonnen.

CONTACT: Kate Kempton, Olthuis Kleer Townshend, legal counsel: 416-571-6775


ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular