Vermiste Chinese advocaat geëerd met Mensenrechten Prijs

22-09-2010 Vervolgde advocaten

Gao Zhisheng, een vermiste Chinese advocaat werd geëerd met de Mensenrechten Prijs van de Amerikaanse Orde van Advocaten (ABA). Omdat Gao vermist wordt in China, accepteerde zijn dochter namens hem de Internationale Mensenrechten Prijs tijdens het evenement dat op vrijdag 6 augustus jl. gehouden werd.

De jaarlijkse prijs wordt gegeven aan advocaten die bekend zijn geworden door het aannemen van mensenrechten zaken en die achtereenvolgens zelf vervolging ondergingen door hun inspanningen.

Als zijnde iemand met een arme achtergrond, onderwees Gao zichzelf en zou door Chinese ambtenaren beschreven worden als één van China’s tien beste advocaten. Als een toegewijd Christen, was hij bekend voor zijn werk in het assisteren van China’s armen en degenen die aan de rand van de samenleving leven, maar hij kwam in aanraking met de toorn van de Chinese Geheime Dienst toen hij eenmaal begon met het verdedigen van de rechten van vervolgde Falun Gong beoefenaars.

“Vanwege dat werk werd zijn vergunning in 2005 ingetrokken,” volgens een ABA bericht op de Internationale Rechten Prof. Blog. “In 2006 werd hij beschuldigd van ondermijning van de staat en veroordeeld tot huisarrest. In 2007, net voor de Olympische Spelen, schreef hij een brief aan het Amerikaanse Congres om de mensenrechtensituatie uit te leggen. Hij werd gearresteerd en naar verluid gemarteld gedurende een periode van 60 dagen,” volgens het ABA bericht.

“Hij vertelde een journalist over die ervaring en zei dat het verlies van zelfrespect hem deed voelen alsof hij niet meer was dan een dier. Zijn familie is ook gearresteerd en naar verluid gemarteld. Zijn vrouw en twee kinderen slaagden erin om China uit te vluchten tijdens een aangrijpende reis naar de Amerikaanse ambassade in Thailand en arriveerden vorig jaar in de Verenigde Staten.”

De huidige verblijfplaats van Gao is niet bekend en mensen maken zich zorgen over zijn welzijn en veiligheid. In 2007 werd de Engelse vertaling van zijn verhandeling “A China more Just” gepubliceerd en in 2007, 2008 en 2010 werd Gao genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

Afgelopen december schreef ABA President Carolyn B. Lamm naar de Amerikaanse Staatssecretaris, Hillary Clinton, en omschreef de condities die advocaten in China tegenkomen en vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken om zijn activiteiten te versnellen om Chinese advocaten te helpen beschermen.

Met meer dan 400.000 leden is de Amerikaanse Orde van Advocaten de grootste vrijwillige professionele associatie ter wereld.

Bron http://www.theepochtimes.com/n3/1509984-missing-chinese-lawyer-honored-with-human-rights-award/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular