Gevangen genomen Chinese advocaat Gao Zhisheng wint Award

10-08-2012 Vervolgde advocaten

Gerespecteerd Chinees mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng werd op 24 juli genomineerd voor “Award voor de Tien Beste Mensenrechtenadvocaten” door de Chinese Vereniging voor Mensenrechtenadvocaten. Omdat Gao nog steeds in China gevangen zit, aanvaardde de vrouw van Gao de Award in zijn naam in het Capitol Hill.

De Chinese Vereniging voor Mensenrechtenadvocaten reikte de prijs “Award voor de Tien Beste Mensenrechtenadvocaten” uit aan Gao Zhisheng. De vrouw van Gao, Geng He, aanvaardde de Award in Gao’s naam in het Capitol Hill, Washington DC. (Epoch Times)

“Ik ben verheugd te zien dat ondanks de brutale campagne en vervolging tegen advocaten die gerechtigheid in China in het vaandel houden, er steeds meer moedige en verantwoordelijke advocaten tevoorschijn komen in China. Zij zijn de hoop en ruggegraat van de samenleving. Ik hoop dat meer mensen geïnspireerd raken en naar voren komen om de Chinese mensenrechten en wetten te verdedigen,” aldus Gao's vrouw Geng He in haar speech.

In 2005 schreef Gao Zhisheng, ooit een in Beijing wonende mensenrechtenadvocaat, open brieven naar de top politici in China en vroeg hen met nadruk om te stoppen met het vervolgen van beoefenaars van Falun Gong, een spirituele discipline die gebaseerd is op de principes waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Gao werd kort daarna gearresteerd en gevangen genomen. Ondanks de zware bewaking slaagden zijn vrouw en twee kinderen erin om te ontsnappen naar de Verenigde Staten.

Tijdens de eerste vijf jaren van Gao’s gevangenschap, werden zijn familieleden onthouden van enige kennis over zijn verblijfplaats. Maar op 24 maart dit jaar kreeg de broer van Gao de mededeling dat de advocaat gevangen zat in een gevangenis in de provincie Xayar in de Oeigoerse regio van Xinjiang.

In de afgelopen 4 maanden van 24 maart tot en met vandaag, 24 juli, hebben we de gevangenis wel duizend keer gebeld, maar zij gaven ons geen antwoord. Wij hebben geen enkele informatie betreffende Gao Zhisheng. We maken ons ernstig zorgen. Waarom werd ons het recht ontnomen om hem te bezoeken als familieleden?” vroeg Geng zich af.

Mevr. Geng bekende dat zij niets bekendmaakte aan haar zoon betreffende de situatie van zijn vader. “Ieder keer als hij uit school kwam, was ik bang dat mijn zoon zou vragen naar China terug te willen gaan om zijn vader te zien. Het is deze vraag die mij het meest nerveus maakt,” zei Geng. “Gao Zhisheng moet de vrijheid krijgen! Mijn kind en ik zullen niet van de vrijheid genieten totdat Gao Zhisheng zijn vrijheid krijgt.”

Negen andere advocaten van Chinese origine wonnen naast  Gao de titel “Tien Beste Mensenrechtenadvocaten Award”. China’s Aid  Association’s “2012 Religious Freedom and Rule of Law Defenders Award” ging naar Dr. Fan Yafeng, Dr. Teng Biao en advocaat Jiang Tianyong.

Veel van de award winnaars worden in China vervolgd voor hun activiteiten in mensenrechten. “Ze vechten moedig voor de doelen gerechtigheid en mensenrechten, maar zijzelf evenals hun families moeten daar een extreem hoge tol voor betalen. Wat zij hebben meegemaakt gaat ver voorbij de verbeelding van mensen die in de westerse wereld leven,” zei Geng.

Bron http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/jailed-lawyer-gao-zhisheng-wins-award-270421.html

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular