Moedige daden bieden weerstand aan onderdrukking 15 jaar na het beroep in BeijingMensenrechtenadvocaten en gewone burgers verzetten zich vreedzaam tegen de vervolgingscampagne van het Chinese regime

23-05-2014 Vervolgde advocaten

New York - Mensenrechtenadvocaten en moedige burgers komen in toenemende mate in het openbaar op tegen de aanhoudende vervolging van Falun Gong door het Chinese regime. Een paar jaar geleden waren zulke daden nog ondenkbaar.

Waarom riskeren ze zoveel, en wat betekent dit voor de ontwikkelingen in China?

“Deze ongekende daden laten twee dingen zien,” zegt Erping Zhang, vertegenwoordiger van het Falun Dafa Informatie Centrum. “Ten eerste, de Chinese mensen zien nu op grote schaal door de propaganda van de overheid heen, inclusief de haatcampagne tegen Falun Gong. Ten tweede hebben ze zo’n genoeg van het regime van de Communistische Partij dat ze bereid zijn hun eigen welzijn te riskeren om op te komen voor de rechten van Falun Gong beoefenaars zelfs als ze zelf geen Falun Gong beoefenen.”

Afgelopen maand werden vier prominente advocaten uit het noordoosten van China geslagen omdat ze Falun Gong beoefenaars vertegenwoordigden die illegaal opgesloten zitten (nieuws). Sinds 2010 is het aantal petities ondertekend door Chinese burgers (vaak met hun echte namen) gestaag toegenomen (rapport). In deze petities protesteert men tegen de ontvoering van lokale Falun Gong beoefenaars. Sommigen die de petities ondertekenden riskeerden zelf vervolging variërend van lastigvallen en verlies van werk tot opsluiting en marteling.

Deze toenemende weerstand tegen onderdrukking te midden van de aanhoudende vervolging blijft een gevaarlijke werkelijkheid voor tientallen miljoenen. Marteling is nog altijd wijdverspreid en dodelijk, zoals het geval van Yang Chunling die begin april stierf na zeven jaar mishandeling in gevangenschap (nieuws). Ontvoering zonder te lasten legging komt veelvuldig voor, zelfs voor familieleden van Canadese burgers die proberen hun dierbaren in gevangenissen te bezoeken, zoals mevrouw Chen Yinghua (nieuws). En ondanks de aandacht van regeringseenheden zoals de Amerikaanse Senaat en het Europees Parlement (nieuws), is er nog geen indicatie dat de gruwelijke moord op Falun Gong beoefenaars voor de extractie en verkoop van hun organen voor transplantatie veranderd is (rapport).

Het Falun Dafa Informatiecentrum doet een beroep op westerse media om de heroïsche daden van deze advocaten en talloze burgers de bekendheid te geven die ze verdienen. Het verhaal van degenen die weerstand bieden aan tirannie met risico voor eigen leven moet verteld worden.

Het beroep van 25 april 1999 wordt nog vaak verkeerd begrepen

15 jaar na de gebeurtenis die Falun Gong in de internationale schijnwerpers stelde - de samenkomst van meer dan 10.000 Falun Gong beoefenaars nabij de gebouwen van de centrale regering op 25 april 1999 - worden de feiten van wat op die dag plaatsvond en de krachten die werkzaam zijn achter de schermen nog vaak verkeerd opgevat.

De meeste westerse media beschreven de samenkomst van Falun Gong beoefenaars op 25 april als een provocerende daad die aanzette tot de vervolging die drie maanden daarna begon.

In feite was het plan om de macht te consolideren en Falun Gong te onderdrukken al tenminste drie jaar aan de gang, en het beroep op 25 april was een van de laatste pogingen om het te voorkomen (rapport). Tegen 1999 had het Chinese regime reeds de Falun Gong boeken verboden, lasterende rapporten gepubliceerd en beoefenaars lastig gevallen met spionage, inbeslagname van persoonlijk eigendom als “bewijsmateriaal”, arrestaties en geweldpleging.

Nu de vervolging zijn 15e jaar ingaat en het publiek in toenemende mate opkomt tegen de vervolging, is het nog belangrijker om dit verhaal accuraat en goed geïnformeerd te vertellen.

Bron http://faluninfo.net/article/1313/On-15th-Anniversary-of-Appeal-in-Beijing-Courage-Increasingly-Defies-Suppression/?cid=84

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular