Falun Gong beoefenaar sterft als gevolg van martelingenHet gevaar om meegenomen te worden doet een mens voor vier jaar in armoede leven om daarna te sterven in gevangenschap

15-10-2010 Dodenlijst

New York – Het Falun Dafa informatiecentrum vernam recentelijk dat een vader van in de 50  begin augustus 2010 stierf, terwijl hij een straf van 10 jaar uitzat in een gevangeniskamp in het noordoosten van China.

Volgens bronnen uit China, stierf Lu Manku aan verwondingen ten gevolge van martelingen opgelopen tijdens vasthouding in de Nanguanling gevangenis van Dalian, in de provincie Liaoning. Lu werd meegenomen en vastgezet in het begin van 2008, toen hij pamfletten maakte die het schenden van de mensenrechten blootstelden die Falun Gong beoefenaars in China ondergaan. Op 26 mei 2008 kreeg Lu een gevangenisstraf van 10 jaar tijdens een nep proces.

De zaak van Lu was één van de 863 gevallen die het informatiecentrum publiceerde in december 2009. Lu’s zaak was nummer 45 en één van de 63 Falun Gong beoefenaars die “veroordeeld” werden eind 2008, begin 2009 tot minstens 10 jaar gevangenisstraf. Zijn dood geeft aan welk gevaar de honderdduizenden Falun Gong beoefenaars lopen die in gevangenissen in China verblijven.

Op 10 februari 2006 doorzochten agenten van het Tanggangzi politiebureau en het 6-10 bureau van de stad Anshan het huis van Lu terwijl hij niet thuis was. De politie, die geen huiszoekingsbevel had, namen boeken en materialen van Falun Gong in beslag en bedreigden de ouders en het kind van Lu.

Om te voorkomen dat hij werd meegenomen , werd Lu gedwongen dakloos te zijn en was hij de daarop volgende twee jaar weg van huis. Een groot, maar onbekend aantal Falun Gong beoefenaars door China heen – misschien wel tienduizenden – zijn gedwongen hun huizen te verlaten om te voorkomen meegenomen en gemarteld te worden door lokale geheime agenten. Velen verdwijnen ook om hun families te beschermen omdat ze anders lastig gevallen worden door de politie. Zonder een vaste verblijfplaats of werk, bevinden velen zich in armoede, en worden werkelijk vluchtelingen in hun eigen land.

“Een mens moet van huis vluchten om te voorkomen dat zowel hijzelf als zijn familie op onwettelijke wijze meegenomen wordt door de politie, en als ze hem dan uiteindelijk toch vinden, wordt hij voor meer dan tien jaar naar een gevangenis gestuurd waar hij alsnog doodgemarteld wordt,” zegt woordvoerder Erping Zang van het Falun Dafa informatiecentrum. “Dit is de vorm die de campagne van de Chinese Communistische Partij tegen Falun Gong aanneemt…het treft het gezicht van alle menselijke waardigheid en door het hele land heen scheurt het families uit elkaar."

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular