Chinese ambtenaar die banden heeft met voormalige veiligheidsverantwoordelijke aan de kant gezet

28-02-2014 Sleutelfiguren

Door Lu Chen, Epoch Times. Volgens een korte verklaring in de officiële Chinese pers werd een Communistische top-ambtenaar die banden heeft met de voormalige veiligheidsverantwoordelijke ontslagen en onderworpen aan een onderzoek. De ambtenaar Li Chongxi is het meest opgemerkt door zijn functie onder de voormalige veiligheidsverantwoordelijke Zhou Yongkang. Li was de hoogstgeplaatste secretaris van Zhou toen Zhou partijsecretaris was van de provincie Sichuan van 1999 tot 2002. Li was jarenlang ook actief betrokken bij de campagne tegen de spirituele praktijk Falun Gong, die in 1999 begon en georganiseerd werd door voormalige partijleider Jiang Zemin. Zhou Yongkang, Li's directe overste, was ook een sleutelfiguur in de campagne tegen Falun Gong.

Een screenshot afkomstig van de officiële website van het Sichuan comité in de 'Chinese People’s Political Consultative Conference', toont Li Chongxi, voorzitter van deze adviesraad. Li werd recentelijk uit zijn positie verwijderd en naar verluidt onderworpen aan een onderzoek.

Tot aan de recente machtswissel van het leiderschap in 2012, was Zhou één van de machtigste mannen in China. Gedurende het afgelopen jaar werd het politieke apparaat dat Zhou en zijn aanhangers opgebouwd hadden gedurende bijna een decennium, in alle stilte en systematisch ontmanteld.

De verwijdering en het onderzoek van Li Chongxi komt vlak na de ondergang van Li Dongsheng, die de voorbije 14 jaar de onderdirecteur alsook directeur geweest is van het bureau dat de taak had om Falun Gong te vervolgen. Er volgen ook een reeks onderzoeken naar topambtenaren, waarvan sommige in de oliesector zitten in Sichuan.

De onderzoeken draaien allemaal rond Zhou Yongkang, die naar verluid al enkele maanden nauwlettend in de gaten gehouden wordt door het top-leidersschap. Commentatoren voor Epoch Times voorspelden de ondergang van Zhou al sinds begin 2012, nadat het schandaal rond Bo Xilai, een voormalige lid van het politbureau, spectaculair nieuws werd. Epoch Times vernam ook van interne bronnen binnen China dat er onderzoek gedaan wordt rond Zhou.

Li Chongxi's meest recente en officiële titel was voorzitter van de ' Chinese People’s Political Consultative Conference' in de provincie Sichuan, een partij-gecontroleerd adviesorgaan.

De aankondiging van het onderzoek naar hem werd gemaakt door een ambtenaar uit de “discipline inspectie” van de partij, welke corrupte ambtenaren onderzoekt. De aankondiging bevatte één zin die luidde dat Li onderzocht werd omdat hij onder verdenking staat van “ernstige wetsovertredingen.“

Li is nu de 18de ambtenaar op provinciaal niveau in China die het voorbije jaar verwijderd en onderzocht werd, volgens een bericht van de People's Daily, de spreekbuis van de Communistische Partij. Hij is de derde op rij, uit de hooggeplaatste ambtenaren in Sichuan, die uitgeschakeld werd, en vormde een houvast voor Zhou Yongkang.

Volgens QQ, een Chinese portaalsite, was het bekend in ambtenaarskringen uit Sichuan, dat Li onderzocht werd.  De officiële Chinese Communistische Partij ontslaat en onderzoekt deze kaderleden onder verdenking van medeplichtigheid aan financiële corruptie. Wat betreft de kwestie van Li Chongxi en andere top ambtenaren uit Sichuan, zijn zulke verdenkingen afgesteld op het opruimen van de overblijfselen van de factie van Jiang Zemin, de voormalige leider.

Zhou Yongkang, voormalige secretaris van het Central Politics and Law Commission, telefoneert terwijl andere ambtenaren rond hem staan tijdens een inspectie-trip in Sichuan in 2004. De onlangs uit zijn functie ontzette ambtenaar Li Chongxi uit Sichuan staat tweede van rechts achter Zhou.

Zhou Yongkang was bekend als de overste en metgezel van Bo Xilai, het ondertussen ontslagen politbureau lid.

De 62 jarige Li Chongxi was al meer dan 30 jaar actief in de Chinese politiek – maar de grootste carrièresprong die hij maakte was tussen 2000 en 2002, toen hij gepromoveerd werd tot een provinciale functie, komende van slechts een lokale positie.

Li werd opnieuw gepromoveerd in 2002 tot provinciale hulpsecretaris, alvorens Zhou Yongkang het 'Public Security Bureau' betrad.

Volgens een artikel in de Chinese Epoch Times geschreven door Chen Simin, een analist van Chinese hedendaagse zaken, had Li zijn promotie te danken aan het feit dat hij “erg geapprecieerd” werd door Zhou Yongkang voor zijn actieve deelname aan het vervolgen van Falun Gong beoefenaars.

Alhoewel Li Chongxi geen officiële positie had in de veiligheidsafdelingen, organiseerde hij, volgens een artikel op Minghui.org, een Falun Gong website, belangrijke geheime bijeenkomsten in Sichuan om de vervolging van Falun Gong beoefenaars te bekrachtigen in die provincie. Het artikel luidde, “Sichuan werd één van de meest belangrijke plaatsen voor de vervolging. Li Chongxi mag zijn verantwoordelijkheid daarvoor niet ontlopen.” Zhao Xiao, een Chinese professor, plaatste op zijn Weibo pagina een foto waarop Zhou Yongkang te zien is tijdens een inspectietrip in Sichuan vergezeld door een groep ambtenaren in 2004. Rechts achter hem staat Li Chongxi.

Ergens anders op de foto zijn Guo Yongxiang en Li Chuncheng, twee andere partijsleden die ook al ontslagen werden.

Zhao Xiao schreef bij de foto die hij plaatste: “Ik vernam dat alle hooggeplaatste ambtenaren in deze foto gearresteerd zijn, uitgezonderd één.”

Bron http://www.theepochtimes.com/n3/429647-chinese-official-linked-to-former-security-boss-removed/?photo=2

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular