Gevallen hooggeplaatste Chinese beambten betrokken in vervolging van Falun Gong (deel 1 van 2)

29-02-2016 Sleutelfiguren

(Minghui.org) In de afgelopen drie jaar heeft een grootschalige anti-corruptie campagne, algemeen bekend als “de tijgers verslaan”, honderden hooggeplaatste overheidsfunctionarissen en functionarissen van de Communistische Partij afgezet en terechtgesteld. Velen daarvan waren betrokken in de vervolging van Falun Gong.

Volgens Chinese overheidscijfers  zijn van december 2012 tot november 2015 bijna 800 hooggeplaatste “tijgers” aangeklaagd voor corruptie, waaronder 133 op provinciaal en ministerieel niveau en 656 op lagere niveaus.

Wat slechts zelden vernoemd werd in de mainstream media, zowel binnen als buiten China, is dat vrijwel alle van deze gevallen “tijgers”, in meer of mindere mate betrokken geweest zijn in de 16-jarige vervolging van Falun Gong. De meesten zijn nauw verbonden met de voormalige president Jiang Zemin die de vervolging van Falun Gong lanceerde.

Over vervolging en corruptie

Van ongeveer 4.000 Falun Gong beoefenaars is bevestigd dat zij tot de dood toe gemarteld zijn sinds de vervolging begon in juli 1999 – omdat vanwege de moeilijkheid om informatie in en uit China te krijgen, zal het daadwerkelijke aantal naar verwachting vele malen hoger liggen. Enkele honderdduizenden Falun Gong beoefenaars zijn gemarteld in China’s beruchte hersenspoelcentra. De Partij heeft meer dan 100 methoden van marteling gebruikt om hen te dwingen Falun Gong te verloochenen. De meest schokkende misdaad van deze wrede vervolging is het roven van organen van levende beoefenaars voor winst.

Het vervolgingsbeleid wordt systematisch uitgevoerd op alle overheidsniveaus. Om de vervolging aan kracht bij te zetten, stimuleerden Jiang Zemin en zijn volgelingen een omgeving van corruptie als een manier om beambten aan te sporen erin mee te gaan.

Veel beambten zagen kansen voor promotie en financiële beloning door het volgen van het vervolgingsbeleid. Door Falun Gong te vervolgen, vergrootten ze hun politieke macht en hadden meer kansen om onwettige winsten te verkrijgen. Het werd een algemeen geaccepteerde carrièrestap om Falun Gong beoefenaars te arresteren en te martelen om een promotie zeker te stellen.

Nu worden deze beambten vervolgd voor financiële corruptie. In de nasleep van deze “gevallen tijgers”, lijkt de val van Jiang Zemin slechts een kwestie van tijd. Sinds mei afgelopen jaar hebben 203.000 Falun Gong beoefenaars aanklachten ingediend bij het Chinese Opperste Gerechtshof en het Opperste Procuraat tegen Jiang en zijn rol in de vervolging. De rechtszaken hebben enorme steun ontvangen uit alle lagen van de bevolking in China.

Wie zijn de gevallen tijgers?

Dit verslag behandelt kort enkele van deze beambten op provinciaal of ministerieel niveau en daarboven, die uit hun machtspositie gezet zijn. Ieder van hen was actief betrokken in de vervolging van Falun Gong.

Beambten op nationaal niveau

1. Zhou Yongkang

Zhou Yongkang, voormalig hoofd van het Comité voor Politieke en Juridische Zaken, is een typisch voorbeeld van de opportunisten die op de trein van de vervolging sprongen. Vanwege zijn actieve deelname aan de vervolging van Falun Gong, werd hij snel gepromoveerd helemaal tot aan het Staande Comité van het Politieke Bureau van het Centrale Partijcomité, het hart van de macht in China. Als hoofd van het nationale Comité voor Politieke en Juridische Zaken, nam Zhou ook de rol van hoofd van het nationale 610 Bureau op zich, een Gestapo-achtige organisatie en drijvende kracht achter de vervolging, met name de orgaanroof.

Zhou werd in juli 2014 strafrechtelijk vervolgd voor omkoping, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in juni 2015. Zijn volgelingen op plaatsen waar hij voor lange tijd aan de macht was, namelijk het Comité voor Politieke en Juridische Zaken, de petroleum industrie en de provincie Sichuan, werden ook neergehaald.

2. Guo Boxiong

Guo Boxiong – de grootste “tijger” in het leger – was een admiraal, lid van het Politieke Bureau van het Centrale Partijcomité en de vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie. Guo was Jiang’s belangrijkste volgeling in het leger en een drijvende kracht achter de vervolging van Falun Gong binnen het leger.

Hij werd in april 2015 gearresteerd en zijn zaak werd doorgeleid naar het militaire procuraat in juli dat jaar.

3. Xu Caihou

Net als Guo Boxiong, was Xu Caihou ook een admiraal, lid van het Politieke Bureau van het Centrale Partijcomité en vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie. Samen met Guo, bevorderde Xu de vervolging en orgaanroof binnen de militaire organisaties.

Een onderzoek werd ingesteld naar Xu in maart 2014. In juni dat jaar werd hij vervolgd door het militaire procuraat. Eind van 2014 noemde de grootste Chinese militaire krant hem “de meest kwaadaardige man van de natie”. (Op 15 maart 2015 stierf Xu aan kanker)

4. Bo Xilai

Bo Xilai was een belangrijke speler in de ontwikkeling en uitvoering van de orgaanroof bij Falun Gong beoefenaars. Hij was lid van het Politieke Bureau van het Centrale Partijcomité en secretaris van het gemeentelijke Partijcomité in Chongqing, een gemeente die direct onder de centrale overheid valt.

Toen Bo aan het hoofd stond van de provincie Liaoning, dirigeerde hij actief de vervolging van Falun Gong en was de drijvende kracht achter de orgaanroof. In Dalian, provincie Liaoning, zette hij een “lijken fabriek” op, waar lichamen “geplastineerd” werden voor de populaire internationale “Bodies” tentoonstelling. De meeste lijken worden verondersteld vermoorde Falun Gong beoefenaars te zijn.

Een onderzoek naar Bo werd ingesteld en hij werd beschuldigd van corruptie in maart 2012 en in oktober dat jaar werd hij strafrechtelijk vervolgd. In september 2013 werd Bo tot levenslang veroordeeld.

5. Ling Jihua

Ling Jihua was de vicevoorzitter van de Politieke Consultatieve Conferentie en het hoofd van het Verenigd Front Werkdepartement van het Centrale Partijcomité. In deze laatste rol breidde Ling het vervolgingsbeleid uit tot buiten de grenzen van China. Hij had de macht over agentschappen die Falun Gong aanvielen in America, Hongkong en Taiwan.

Ling werd eind 2014 onderzocht en in juli 2015 gearresteerd voor omkoping.

6. Chen Liangyu

Chen Liangyu was lid van het Politieke Bureau van het Centrale Partijcomité en secretaris van het Partijcomité in Shanghai. Als lid van Jiang’s vertrouwenscirkel, dirigeerde Chen actief de vervolging van Falun Gong in Shanghai.

Chen werd strafrechtelijk vervolgd in september 2006 voor de misdaad van omkoping en machtsmisbruik. In april 2008 werd hij tot 18 jaar gevangenis veroordeeld.

7. Su Rong

Su Rong was vicevoorzitter van de Politieke Consultatieve Conferentie en voerde actief de vervolging van Falun Gong uit toen hij aan het hoofd stond van de provincies Jilin en Gansu. Hij was het hoofd van het provinciale 610 Bureau en overzag persoonlijk de hersenspoelcentra in Jilin. In november 2004 werd hij door Falun Gong beoefenaars aangeklaagd toen hij Zambia bezocht.

In juni 2014 werd Su Rong onderzocht en in februari 2015 werd hij strafrechtelijk vervolgd voor omkoping.

Lees hier deel 2.

Bron http://en.minghui.org/html/articles/2016/1/25/154942.html

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular