Canadese advocatengroep baart zich zorgen over mensenrechtenadvocaat in gevangenschapAdvocatengemeenschap eist aan Beijing de garantie voor Gao Zhisheng's welzijn

Een Canadese advocatengroep zegt dat het zich "ernstige zorgen" maakt over de voortdurende detentie en de verblijfplaats van de prominente advocaat Gao Zhisheng, bekend om zijn moed in het opkomen voor de schendingen van de mensenrechten in China.

Dossierfoto van de gevangen mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng, welke internationaal bekendheid kreeg voor het verdedigen van China's meest onderdrukte mensen – en het ondergaan van de consequenties die daarop volgden. De advocatengemeenschap van Canada roept het Chinese regime op om Gao's welzijn te garanderen. (Epoch Times).

Gao, die jaren van pesterijen en periodieke detentie door het Chinese regime heeft doorstaan, werd op 22 augustus 2013 vrijgelaten uit een gevangenis in het afgelegen noordoosten van China, maar hij is verdwenen, volgens de Canadese advocaten groep.

"De advocatengemeenschap is diep bezorgd over de situaties waarin advocaten die zich inzetten voor de bescherming en eerbiediging van de mensenrechten zelf het doelwit worden voor het uitoefenen van hun rechten en vrijheden volgens  internationale wetgeving," vermeldde de groep in een verklaring.

Gao, driemalig genomineerd voor de Nobelprijs voor Vrede en ook bekend als het "geweten van China," vertegenwoordigd de belangen van de mensenrechten van onderdrukte groepen zoals ondergrondse christenen en aanhangers van Falun Gong, een traditionele meditatie-wijze.

Gao's problemen begonnen in 2005 nadat hij verschillende open brieven naar het regime schreef waarin hij opkwam voor deze groepen. Als vergelding werd zijn praktijk door het regime gesloten en werd hij vervolgens veroordeeld tot drie jaar gevangenis voor “het ondermijnen van de staat”.

Onder internationale druk werd zijn straf veranderd naar vijf jaar voorwaardelijk. Gedurende die periode verdween Gao minstens zes keer en was hij ook eenmaal vermist gedurende 20 maanden. Telkens werd hij blootgesteld aan zware martelingen.

Onverschrokken probeerde Gao daarna wereldwijde aandacht te krijgen voor de verslechterende mensenrechten in zijn land en schreef hij een open brief aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
In zijn brief verklaarde hij dat hij China geen steun kon bieden bij het houden van de Olympische spelen. Kort daarna werd hij meegenomen door de politie, bewusteloos geslagen, en gevangen genomen voor zes weken. In november 2007 werd Gao onder huisarrest geplaatst. Hij kreeg geen enkel bezoek, zijn bankrekening werd geblokkeerd, en zijn familie werd constant lastig gevallen en geïntimideerd door staatsveiligheidsdiensten.
Begin februari 2009 werd hij voor 14 maanden vermist. Later bleek dat hij in een detentie centrum geplaatst was.

Na een interview in maart 2010, waarin Gao omschreven had welke moeilijkheden en martelingen hij ondergaan had, werd hij opnieuw opgepakt en vastgehouden voor 20 maanden. Tijdens die periode was hij wel toegestaan contact te hebben met zijn advocaat en familie.

Hij werd opnieuw gevangen genomen in december 2011, dit keer in de Shaya County gevangenis dat zich in de uitgestrekte regio van Xinjiang bevindt. Sindsdien hebben zijn familieleden hem maar tweemaal gezien, eenmaal in 2012 en nog eens in 2013.

Nu is hij weer vermist en de advocatengemeenschap en wethouders dringen er bij het Chinese regime op aan "in alle omstandigheden de fysieke en psychische integriteit van Gao Zhisheng te kunnen garanderen."

De advocatengemeenschap doet ook een beroep op het regime voor de garantie van alle procedurele rechten die moeten worden toegekend aan Gao en andere mensenrechtenverdedigers in China; om een einde te maken aan alle mishandelingen tegen Gao en andere mensenrechtenverdedigers; en het eerbiedigen van  de mensenrechten en de fundamentele vrijheden te waarborgen in overeenstemming met de internationale normen.
Alhoewel Gao nog steeds onderworpen wordt aan de machten die er zijn, heeft zijn voorbeeld een verandering teweeg gebracht in China, namelijk dat advocaten bereid zijn om het regime uit te dagen op zijn meest ernstige misdrijven.

Nu zijn er tientallen advocaten die een standpunt durven innemen tegen de brutaliteit van het regime ter verdediging van de meest kwetsbare minderheden in het land.

Bron http://www.theepochtimes.com/n3/670173-canadian-lawyers-group-concerned-about-imprisoned-chinese-rights-lawyer/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular