WeChat, gezichtsherkenning in de Chinese politiestaat richt zich op Falun Gong

Het is bekend dat de Chinese Communistische Partij (CCP) het meest robuuste internet- en massa-surveillance systeem ter wereld heeft gebouwd. Het communistische regime gebruikt dit systeem om de vrijheid van meningsuiting en religie te onderdrukken, ook zijn Falun Gong beoefenaars hiervan doelwit. In het afgelopen jaar zijn er talloze gevallen naar voren gekomen waarin Falun Gong beoefenaars werden geïdentificeerd, vastgehouden en vervolgd met behulp van deze technologieën.

WeChat-discussies en het delen van informatie leiden tot arrestaties

De Chinese chat-app WeChat is eigendom van de Chinese internetgigant Tencent en heeft wereldwijd meer dan een miljard maandelijkse actieve gebruikers. Tencent moet, net als alle grote bedrijven in China, het censuur- en toezichtsbeleid van de Communistische Partij volgen. In de afgelopen jaren hebben mensenrechtenorganisaties gerapporteerd over de talloze gevallen van Chinese burgers die werden vastgehouden en veroordeeld na schijnprocessen tot lange gevangenisstraffen, simpelweg omdat ze probeerden informatie te delen via WeChat, onder andere over Falun Gong. Sinds januari 2020 heeft Minghui.org, gebruikmakend van zijn netwerk van bronnen in China, verschillende nieuwe gevallen gedocumenteerd van WeChat-gebruikers die werden vastgehouden of vervolgd vanwege Falun Gong-gerelateerde inhoud. Bijvoorbeeld:

Mevr. Zhai Zihui: Mevr. Zhai, een 29-jarige danslerares uit de provincie Liaoning begon in 2019 met het beoefenen van Falun Gong en stuurde er later een bericht over naar een vriend via WeChat. Ze werd begin augustus door de politie gedagvaard en gewaarschuwd dit niet nog een keer te doen. Ze werd vervolgens gearresteerd op 23 augustus 2019 toen ze een kennis een USB-stick gaf met informatie over Falun Gong erop. Ze werd op 11 februari 2020 aangeklaagd en wacht op haar proces.

Mevr. Lu Yanling: Na het doorgeven van gecensureerde informatie over het coronavirus via WeChat, werd mevr. Lu uit de provincie Jilin, die Falun Gong beoefent, op 27 januari 2020 gearresteerd en 15 dagen onder administratieve hechtenis geplaatst.

De heer Chen Geng: Op 16 februari 2020 stuurde de heer Chen Geng uit Fujian een bericht op WeChat waarin hij Falun Gong noemde. Dezelfde dag werd zijn rekening geblokkeerd en werd hij gearresteerd terwijl zijn huis werd doorzocht; hij werd naar het detentiecentrum van Pingtan County gestuurd.

Dhr. Wang Wenhao en mevr. Guo Wenyan: Falun Gong beoefenaar Dhr. Wang uit de autonome regio Ningxia Hui werd gevolgd via WeChat en werd vervolgens eind april 2020 gearresteerd. Hij werd 20 dagen vastgehouden. Op 29 april werd mevr. Guo Wenyan, van dezelfde WeChat-groep, ook vastgehouden en haar huis werd doorzocht. Haar nicht, die geen Falun Gong beoefent, werd ook vastgehouden en ondervraagd. Beiden werden later die dag vrijgelaten.

Gezichtsherkenning ingezet om Falun Gong beoefenaars te monitoren en vast te houden

In het Jaarverslag 2020 van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid staat: "De Chinese regering heeft een hoogtechnologische bewakingsstaat gecreëerd die gezichtsherkenning en kunstmatige intelligentie gebruikt om religieuze minderheden in de gaten te houden."

De high-tech bewakingsstaat van de CCP is inderdaad in staat Chinese burgers overal in het land te volgen, met behulp van een combinatie van verschillende technologieprojecten zoals Skynet en Dazzling Snow. Talloze Falun Gong beoefenaars zijn gearresteerd door het gebruik van deze technologieën en systemen.

Skynet is een enorm bewakings- en gezichtsherkenningssysteem in de stedelijke gebieden. Volgens sommige schattingen zou Skynet tot 600 miljoen camera's in China kunnen hebben geïnstalleerd - ongeveer één camera voor elke twee mensen in het land. Dazzling Snow is het equivalent van Skynet voor het platteland, dat camera's gebruikt om burgers in dorpen en op het platteland te volgen. Met gezichtsherkenningstechnologie kunnen de camera’s burgers snel identificeren. Falun Gong beoefenaars die bij de politie bekend zijn, vormen lange tijd het doelwit van gerichte bewaking, waarbij hun biometrische en andere gegevens verzameld en opgeslagen worden in zogenaamde "sleutelfiguren" databases gedurende meer dan een decennium. Dit maakt kruisverwijzingen en identificatie mogelijk. Hierna volgen enkele recente gevallen, waarbij Falun Gong beoefenaars werden gedetecteerd in verschillende delen van China met behulp van gezichtsherkenningssystemen en vervolgens werden vastgehouden:

Mevrouw Li Guiying en mevrouw Zhu Lanxui: deze twee oudere vrouwen, respectievelijk 81 en 66 jaar oud, werden op 23 juli 2019 thuis gearresteerd in de provincie Gansu nadat de politie gezichtsherkenning had gebruikt om te bevestigen dat ze dezelfde vrouwen waren uiteen ander politierapport, waarin gemeld werd dat ze met voorbijgangers hadden gesproken over Falun Gong. De vrouwen werden berecht door de Yongchang County Court en vervolgens in december 2019 veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

Mevr. Wang Xinrong: Mevr. Wang uit de provincie Heilongjiang zorgde voor haar schoonzus in een ziekenhuis toen camera's met gezichtsherkenning haar zagen en de politie waarschuwden op 4 juni 2019; ze arresteerden haar vervolgens en hielden haar voor meer dan 100 dagen vast.

Mevr. Gao Xiaoqi: Op 15 juli 2020 arresteerde de politie mevr. Gao thuis in de provincie Jilin nadat ze was geïdentificeerd als een Falun Gong beoefenaar met de gezichtsherkenningstechnologie van Skynet.

Mevr. Sun Guizhi: Mevr. Sun werd op 22 juni 2018 bij het instappen van een trein op een treinstation in Changchun in Jilin aangehouden en door de politie vastgehouden. Dit nadat ze was geïdentificeerd met gezichtsherkenningstechnologie.

 

Bron https://faluninfo.net/wechat-facial-recognition-in-chinas-police-state-targets-falun-gong/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular