Advokaat spreekt over China's bloederige oogst.

08-05-2010 Orgaanroof

[Charlotte Cuthbertson, Epoch Times] NEW YORK—Niet veel jonge knapen wilden iets doen aan de Holocaust. David Matas, 66, was een uitzondering, en heeft sindsdien een mensenrechtentragedie ontdekt die hij omschrijft als “een soort kwaad dat we nog niet gezien hebben op deze planeet.”

Mensenrechtenadvokaat David Matas signeert zijn boek 'Bloody Harvest: The Killing of Falun Gong for Their Organs' op de universiteit van Columbia. (Jan Jekielek/The Epoch Times)

Matas, een Canadese en internationale mensenrechtenadvokcaat heeft zich de afgelopen vier jaar bezig gehouden met het ontrafelen van een Holocaust-achtige tragedie die de meeste mensen  moeilijk kunnen begrijpen.

Zijn laatste boek, Bloody Harvest: The Killing of Falun Gong for Their Organs, beschrijft de praktijk in China waar de staat opdracht geeft organen te verwijderen van Falun Gong beoefenaars – zonder hun goedkeuring. Falun Gong is een vreedzame meditatiepraktijk gebaseerd op waarachtigheid, mededogen, verdraagzaamheid; het werd in de jaren ‘90 zo populair dat het communistische regime zwoer het uit te roeien. Amnesty International en de Verenigde Naties zijn enkele van de organisaties die verslag blijven uitbrengen over deze vervolging, die vele gevallen van foltering en moord omvat.

“Het kwam me over als iets dat ik niet kon afwijzen,” omschrijft Matas zijn reactie op het horen van de beschuldigingen van orgaanroof. “Dit was het soort beschuldiging waar ik niemand anders iets mee zou kunnen zien aanvangen—het was te moeilijk.”

Matas riep de hulp in van landgenoot en voormalig Canadees parlementslid David Kilgour om de beschuldigingen te onderzoeken. Het was moeilijk, vertelt hij. Er waren geen lijken, geen documenten, geen direct bewijsmateriaal; ze kregen geen toestemming om China binnen te komen.

“Een van de dingen die me opvielen was het bewijs van de bloedproeven,” vertelt Matas. Hij en Kilgour spraken met tientallen Falun Gong beoefenaars over de hele wereld die folteringen in China hadden overleefd en nu vluchteling waren.

“Ik zag dat deze mensen die elkaar niet kenden, over de hele wereld, me allemaal hetzelfde vertelden,” zei Matas. “Het bloedonderzoek werd allicht niet gedaan voor hun gezondheid aangezien ze gemarteld werden.”

“Dit was een zeer beklemmend stuk bewijs,” zei hij.

Orgaantransplantaties vereisen bloed- en weefseltesten om te kijken of de patieënt het orgaan zal afstoten.
 Chinese ziekenhuizen adverteerden orgaantransplantaties op hun websites—een nier kon je krijgen voor 60.000 dollar en sommige ziekenhuizen garandeerden een wachttijd van slechts twee weken.

Matas zei dat hij en Kilgour de indruk hebben dat ze het tegen de gehele Chinese Communistische Partij moeten opnemen wanneer ze de orgaanroof willen onderzoeken.

Donderdagavond was hij in New York om Bloody Harvest te promoten, het boek dat hij samen met Kilgour schreef en het derde in hun orgaanroof-rapporten. Jennifer Lawrence, een studente met ambities om mensenrechtenadvokcaat te worden, kocht een boek en liet het signeren.

“Dit opent echt de ogen,” vertelde ze. “Matas onthult veel van wat er in China plaatsvindt waar ik niets van wist.”

Lawrence zei dat ze de kwestie ter sprake ging brengen in haar mensenrechtenles, iets waar Matas tevreden over zou zijn. “Het boek is bedoeld mensen in staat te stellen om op zelf met deze kestie om te gaan,” aldus Matas.

Kilgour en Matas werden onlangs genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede.

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular