Bekroonde Miss World Canada zegt dat vader wordt bedreigd in China

29-08-2015 Ooggetuigen

Anastasia Lin voerde campagne voor de titel rond mensenrechten, maar moet nu aanzien hoe haar familie wordt bedreigd.

Door Matthew Little Epoch Times  |21 mei, 2015

De Chinese veiligheidsdiensten hebben snel acties ondernomen om de huidig bekroonde Miss World Canada Anastasia Lin het zwijgen op te leggen, door haar vader die in China leeft te bedreigen. Als ze haar uitspraak over mensenrechten verdedigt, zullen haar vader en de rest van haar familie hiervoor boeten.

Lin, die de nationale schoonheidswedstrijd won op 16 mei en Canada zal vertegenwoordigen op de Miss World verkiezingen, kreeg op woensdag 20 mei een verontrustend telefoontje van haar vader in Changsha provincie Hunan om haar te vertellen dat hij bezoek gekregen had van de Chinese veiligheidsdienst.

Lin die opgroeide in het dorp Changsha zei, “In het begin was mijn vader zeer gelukkig omdat alle Chinese media rapporteerden over mijn overwinning, en hij verspreidde het nieuws aan iedereen –- in mijn geboortedorp was iedereen zeer trots.”

“Hij vertelde me dat hij dagelijks 100 tot 200 felicitatie berichten kreeg.”

“Maar toen vroeg mijn vader mij plotseling dat ik moest stoppen met wat ik aan het doen was,” vertelde ze. Er was iets veranderd.

Haar familie en vrienden vertelden haar dat nieuwsberichten over haar begonnen te verdwijnen van het Chinese internet. Elk verhaal dat ging over haar strijd tegen schending van de mensenrechten werd blijkbaar geblokkeerd door China’s internet censuur.

Canadees Miss World winnares Anastasia Lin, studente voor een dubbel diploma aan de Universiteit van Toronto “theater and international relations” in 2013. (foto door Anastasia Lin)

Daarna kreeg Lin sms'jes van haar vader die haar vertelde dat de veiligheidsdiensten dreigden hem op een Culturele Revolutie-stijl te gaan bekritiseren.

“Ze zeiden dat ze zich tegen mijn familie zullen keren zoals tijdens de Culturele Revolutie, waar een vader zijn zoon niet meer zou erkennen en een zoon zijn vader zou verraden,” Anastasia Lin, Miss World Canada

“Mijn vader was erg bang. Hij zei,”Je moet stoppen met wat je aan doen bent, anders moeten we allen onze eigen weg gaan.”

Alhoewel ze geschrokken was door het telefoontje, zei Lin dat het haar niet verbaasde. Net zoals vele mensenrechten activisten die familie hebben in China, wist ze dat het een bedreiging was die ze eventueel tegemoet moest komen.

“Ik wil mijn familie niet in gevaar brengen, maar het is precies door hen, door deze situatie, dat ik moet doorzetten met wat ik bezig ben. Anders zal alles wat ik voordien deed tevergeefs zijn.”

Een Hart voor Mensenrechten

De 25 jaar oude Lin die geboren werd in China, ging voor de titel van Miss World Canada in teken van de mensenrechten, en pleitte ervoor om haar inspanningen rond religieuze vrijheid verder te zetten in Canada en dat zij “een stem zou vormen voor zij die er geen hebben”.

Als student in theater, geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Toronto, heeft het model en actrice een carrière uitgebouwd als actrice in films die de mensenrechten kwesties in haar thuisland China blootstellen.

Lin voerde campagne voor de titel van Miss World Canada op basis van het platform van mensenrechten, belovend om haar werk in Canada voor religieuze vrijheid verder te zetten

Haar eerste film betrof de controverse van de slecht gebouwde scholen die in elkaar stortten tijdens de aardbeving in Sichuan van 2008, waarbij duizenden kinderen stierven. Ze speelde daarbij de rol van een studente die werd gedood in 1 van de ingestorte scholen.

Ze schittert ook in een Canadees geproduceerde televisiereeks “Big Shorts,” een satirische korte film als kritiek op het Chinese staatstelevisiekanaal CCTV, en onlangs in “Red Lotus” welke nog in productie is. De film vertelt het verhaal van een vrouwelijke Falun Gong beoefenaar in China die gevangen zit vanwege haar geloof.

Lin beoefent Falun Gong, een meditatiebeoefening van de Boeddha school, verboden en het mikpunt van ernstige vervolging in China nadat het in de jaren ‘90 ongeveer 100 miljoen aanhangers aansprak. Deze vervolging gaat nog steeds door tot vandaag de dag.

Lin zei dat haar rol in de film “Red Lotus” haar erg diep raakte en dat ze op sommige momenten twijfelde of ze haar rol zou kunnen spelen. “Ik moest vele mensen interviewen, mensen die het slachtoffer werden van mensenrechtenschendingen” zei ze.

Ze was er niet zeker van of ze werkelijk de rol kon spelen van iemand die door gevangenisstraffen en folteringen gegaan was en die toch standvastig bleef in haar geloof. Het spelen van dit onderdeel maakte een sterke indruk op haar.

“Het leek er op dat hoe meer lijden deze mensen ondergaan, hoe meer standvastig ze worden in hun geloof” zei ze.

Het Exporteren van tirannie

Met name tot woensdagnacht, waren deze filmrol en de interviews de meest aangrijpende zaken die ze had ervaren in verband met de bedreigingen door het Chinese communistische regime. Toen ze sprak over het telefoongesprek met haar vader, ging haar stem herhaaldelijk van angstig naar kalm en vervolgens naar verontwaardiging.

“Het lijkt er op dat ze hun tirannie exporteren buiten China. Ik ben een inwoner van Canada. Hoe durven ze mijn familie daar te intimideren om mij zo te laten stoppen met wat ik aan het doen ben in Canada” zei ze

Ik ben een Canadees staatsburger. Hoe durven ze mijn familie daar te intimideren om mij zo te laten stoppen wat ik aan het doen ben in Canada. 

— Anastasia Lin  Miss World Canada

Op 13 jarige leeftijd vestigde Lin zich in Canada. Zij werd diep geraakt door wat ze omschrijft als “de geest van vrijheid”

Lin zei dat ze haar titel van Miss World Canada zal gebruiken om meer de nadruk te leggen op mensenrechtenzaken en dat ze van plan is om gesprekken aan te gaan met regeringen en afgezanten die de authoriteit hebben om de mensenrechtenproblemen aan te kaarten in hun eigen land.

Het feit dat ze gewonnen had, was nog niet tot haar doorgedrongen toen haar vader belde.

Lin zei dat ze zal zoeken naar hulp en steun van de regering en van haar vrienden. Ze is bezorgd om haar familie in China, maar is er van overtuigd dat stilzwijgen van feiten, het regime juist sterker zou maken.

Ze zei dat het belangrijk was om zich uit te spreken over de dreigementen die gedaan waren tegen haar familieleden. Ze zei dat als ze zweeg, het de verantwoordelijken die haar vader intimideerden, zou aanmoedigen omdat ze weten dat er een manier is om haar te manipuleren.

Als ik mij uitspreek hierover, denk ik dat het mijn familie zal beschermen, want het laatste dat die zogenaamde veiligheidsmensen willen, is internationale verslaggeving dat ze onschuldige burgers bedreigen in China omdat hun dochter in Canada praat over mensenrechten”

Bron http://www.theepochtimes.com/n3/1364555-newly-crowned-miss-world-canada-says-father-threatened-in-china/

ONDERNEEM ACTIE

In Focus

Voor meer informatie neem contact op met
het Falun Dafa Informatiecentrum

+31 (0)6-46767319 (Peter Houben)
of via het contact formular